Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz čvaraka
  • 09.01.2016. 07:25

Najveći proizvođač čvaraka u RH osvaja Kinu

Bez novčanih i bilo kakvih drugih državnih potpora, samoborski obrt Frelimo, polako osvaja svjetska tržišta čvarcima i svinjskom mašću.

  • 3.276
  • 785
  • 0

Samobor je desetljećima poznat po kremšnitama, no već desetak godina zahvaljujući Miroslavu Mataušiću, poznat je i po čvarcima. Njegov obrt Frelimo, zapošljava sedam radnika i specijaliziran je upravo za proizvodnju čvaraka. Primjerice, tokom 2015. godine, prodali su preko 45 tona čvaraka i više od 150 tona svinjske masti. I to je odlično.

Prisiljeni smo svinjetinu uvoziti iz Danske

No nije dobro što su tokom prošle godine iz Danske morali uvesti čak 150 tona svinjetine, jer je nisu uspjeli nabaviti kod nas. Uzgoj svinja u Hrvatskoj opada, a neki s kojima su pokušali surađivati, nisu se držali dogovorenog, kaže ovaj poduzetnik.

Vlasnik Frelima na sajmu u Šangaju

Čvarci iz Samobora bilježe sve veće uspjehe na domaćim i inozemnim sajmovima i potražnja za njima raste. Iza njih je dobra poslovna godina koju su obilježili ocjenjivanje čvaraka u Bruxellesu, na kojem su osvojili prestižnu nagradu Superior Taste Award za okus i kvalitetu.

Uspjeh je utoliko veći, što žiri sastavljen od eminentnih svjetskih gastronomskih stručnjaka, u trenutku ocjenjivanja ne zna ime proizvođača niti zemlju podrijetla. Potom su im čvarci na sajmu robnih marki u Amsterdamu proglašeni novitetom na tržištu, dok su kraj godine zaokružili uspješnim sudjelovanjem na sajmu robnih marki u Šangaju.

Tradicionalne proizvode smo počeli predstavljati vani

"Čvarci su poznati ne samo kod nas, nego i u drugim dijelovima svijeta, ali da bi se netko odlučio za kupnju upravo naših, radimo ih na način da u potpunosti istisnemo iz njih masnoću, pa izgledaju kao hrskavi tanki listići, koji se mogu jesti i samostalno gotovo kao grickalice.

Posjetitelji su bili oduševljeni pa smo počeli proces nabave certifikata i dozvola za izvoz u Kinu", priča nam Miroslav. A mi opet ponavljamo da je to ljepša strana. Jer postoji i ona druga, teško shvatljiva i nelogična, ali toliko česta da je kod nas već gotovo možemo smatrati normalnom.

Bez marketinga ništa, a mi za to nismo od države dobili niti kune

"Protekle godine prijavili smo se na natječaj za potporu za izlaganje na inozemnim sajmovima koji je raspisalo Ministarstvo poduzetništva i obrta, no nismo prošli. Nažalost, izgleda da državni novac za promociju mogu dobiti samo velike tvrtke koje ga ionako imaju. Tako da smo sve troškove odlaska u Nizozemsku i Kinu te sudjelovanja na sajmovima robnih marki platili sami. I prilično sam siguran da ćemo tako morati i dalje, jer priče o pomoći malim poduzetnicima su jedno, a stvarnost drugo", ističe Miroslav Mataušić.

Frelimo zapošljava sedam radnika

Ovi sve poznatiji samoborski čvarci nastaju u tamošnjem malom proizvodnom pogonu izgrađenom zahvaljujući kreditu HBOR-a te vlastitim novcem obrta. Osim u Hrvatskoj, proizvodi Frelima mogu se kupiti i u Švedskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. A koliko bi im značio proboj na ogromno kinesko tržište, ne treba niti govoriti. Zbog toga rade, neke nove, probne načine pakiranja, koji se za čvarke još nisu koristili. Ovaj obrt osnovan je 2003., no na proizvodnju čvaraka i svinjske masti, fokusirali su se 2009. godine, jer su im upravo ti proizvodi na sajmovima autohtonih proizvoda dobivali odlične ocjene.

U Kinu uskoro kreće prva pošiljka čvaraka

"U 2016. počet ćemo s ispitivanjem ulazaka na tržišta Češke, Velike Britanije i SAD-a. U Kini je počela promocija Frelimo čvaraka, putem televizije i interneta. Budući da distributeri dobivaju pozitivne reakcije potencijalnih kupaca, priprema se i prva probna pošiljka za izvoz u tu daleku zemlju", doznajemo od vlasnika samoborskog Frelima, Miroslav Mataušić.

Iako se njihovi čvarci u Hrvatskoj mogu kupiti u nekim trgovačkim lancima, kako bi bili dostupni svim kupcima, upravo traje izrada nove internetske stranice s web shopom, putem kojega će samoborske čvarke moći naručiti kupci iz svih dijelova zemlje.

Fotografije ustupio Obrt Frelimo


Fotoprilog


Tagovi

Obrt Frelimo Miroslav Mataušić Samobor Čvarci Svinjska mast Danska Svinjetina Bruxelles Amsterdam Šangaj Kina Ispitivanje tržišta


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰