Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konzumna jaja
  • 15.09.2021. 12:00

Nakon piletine poskupljuju i jaja, razlog - rast cijena kukuruza?

Izazov predstavlja prevelika proizvodnja u regionu i veliki uvoz jaja na naše tržište, iz zemalja okruženja. Iz tog razloga proizvođači u BiH imaju ozbiljne gubitke.

Foto: Depositphotos/Tzido
  • 345
  • 90
  • 0

Globalna proizvodnja jaja i dalje bilježi znatan rast, čak 24 posto u posljednjoj deceniji. Prema podacima Organizacije za poljoprivredu i hranu (FAO), ukupna proizvodnja ove namirnice životinjskog porijekla porasla je sa 61,7 miliona tona u 2008. godini na 76,7 mil. tona u 2018.

Ipak, promjene u Evropi određuju i kretanja na domaćem tržištu pa tako nakon poskupljenja pilećeg mesa, od 50 do čak 100 procenata, očekuje se i rast cijena konzumnih jaja, smatra predsjednik Udruženja zajednice živinara RS, Predrag Miličić.

On je istakao da je najveći tržišni poremećaj izazvalo poskupljenje kukuruza, tačnije, osnovne sirovine za pripremu stočne hrane. Pored navedene žitraice, poskupila je još i sojina sačma. 

Smanjen višak ponude u BiH

Kako kaže, kada se radi o proizvodnji jaja tu je situacija još kompleksnija, prenosi Glas Srpske.

"Izazov predstavlja prevelika proizvodnja u regionu i veliki uvoz jaja na naše tržište, iz zemalja okruženja. Iz tog razloga proizvođači u BiH imaju ozbiljne gubitke", ukazao je Miličić, inače i direktor fimre "Agreks", iz Donjeg Žabara, koja jedina u našoj zemlji izvozi jaja za industrijsku preradu u EU.

Napominje da je plasman tog proizvoda u Evropi nastavljen i da su na taj način djelimično smanjili višak ponude kod nas.

Prema njegovim riječima, s obzirom na činjenicu da dolazi do promjena cijena navedene namirnice u EU, neminovno je da će do toga doći i u Bosni i Hercegovini. 

Kako uslovi držanja koka nesilica određuju kvalitet jaja

"Prinuđeni smo da uskladimo cijene sa troškovima proizvodnje. Teško je predvidjeti dalji rast. Sigurno je da će biti znatno manje poskupljenje u odnosu na rast cijena sirovina, a da li će biti deset ili 20 odsto, ostaje da se vidi", komentariše. 

Dodaje da postoji povećano interesovanje fabrika za preradu jaja, ali je našim proizvođačima prioritet i cilj plasman na evropsko tržište. 

"Postignuti su dogovori sa predstavnicima Kancelarije za veterinarstvo BiH i očekujemo dalje informacije oko pregovora sa Briselom".

Postepena stabilizacija na tržištu

"Agreks" je prvo preduzeće u čitavoj BiH koje je dobilo dozvolu za plasman jaja "B" klase u EU i prvi kamioni su put Hrvatske otišli u januaru prošle godine. 

Kako je bilo skoro nemoguće pronaći pileće meso u domaćim marketima i trgovinama tokom prošlog mjeseca, živinari naglašavaju da se situacija polako stabilizuje. Pored nestašice, piletina je ponegdje dostigla cijenu od čak deset KM za jedan kilogram. 

Pileće meso ove godine već drugi put poskupilo, ovo je 5 (ne)realnih razloga zašto

Podsjetimo, peradari negiraju tvrdnju da je u pitanju nestašica, već skok potražnje objašnjavaju dolaskom dijaspore tokom godišnjih odmora. Koliko je to jak argument za povećanje cijene ostaje da se vidi u narednom periodu kada ta ista dijaspora ode. Po takvoj logici bi se onda i ona trebala spustiti. 


Tagovi

Proizvodnja jaja Konzumna jaja Poskupljenje kukuruza Plasman Domaće tržište EU tržište Pileće meso Nestašica


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]