Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sherbetlook
  • 30.11.2021. 14:00
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Vogošća

Nejra Lepić Salkić: Zašto da naša zemlja propada dok mi radimo za druge?

U obrtu Sherbetlook iz Vogošće bave se uzgojem voća i ljekovitog bilja koje primarno prerađuju u sokove, ali i čajeve te pekmeze.

Foto: Arhiva Sherbetlook
  • 502
  • 563
  • 0

Nejra Lepić Salkić iz Vogošće prije tri godine je zajedno sa suprugom Jakubom i sestrom Nermom pokrenula proizvodnju i uzgoj ruže i lavande, sa ciljem da ih kasnije prerađuje. Odlučili su se na preradu u sokove, a s obzirom da na svojim parcelama imaju i voće, postepeno proširuju svoju ponudu i na pekmeze i čajeve.

Njihov obrt Sherbetlook primarno se bavi poljoprivrednom proizvodnjom i uzgojem ruže, lavande i voća te njihovom preradom. Lavandu uzgajaju na 4 dunuma, ružu na površini od jednog dunuma, a njihove se plantaže nalaze u Visokom i Bratuncu, gdje porodica Nejre i Jakuba ima vlastito zemljište.

Zajednička ideja

"Po  završetku školovanja radila sam u dvije firme i stekla znanje na terenu, ali me to nikada nije toliko ispunjavalo. Odluka o pokretanju posla je bila zajednička, jer je to ipak mali porodični biznis koji smo osnovali moj suprug, sestra i ja. Nikada se nismo pokajali što smo krenuli ovim putem. Zašto da naša zemlja propada dok mi radimo za druge", priča Nejra Lepić Salkić, koja je po zanimanju agronom.

Dosta im je pomoglo što su bili dio projekta kojega je finansirala Privredna komora KS, jer su preko Ministarstva privrede dobili finansijsku pomoć, ali i mentorstvo. Nakon tog projekta prijavili su se i na drugi koji je sprovodila Fondacija 787, gdje je Nejra stekla znanje i vještine koje su im bile od velike pomoći u osnivanju i razvoju brenda.

U Sherbetlooku sve se radi ručno

"Recepte smo zajedno napravili, neke smo našli na internetu, pa smo ih kasnije prilagođavali sebi i prema tome radimo. Ali mi nismo masovna industrija, naši proizvodi su ručno rađeni i zato su jedinstveni. Kako ne dodajemo vještačke sastojke, sokovi u potpunosti zavise od boje latica ruže, da li je bila jaka rosa tokom branja i slično. No, to ne utiče na njihov kvalitet", ističe naša sugovornica.

Specifično za njihove sokove je da su pravljeni od sirovina koje sami uzgajaju, da su ručni rad, prirodni te da su napravljeni bez konzervansa, stabilizatora i umjetnih boja. Ukratko, ljubav prema bilju i cvijeću, rodila je novu ljubav - prema sokovima.

Za proizvodnju koriste hladno cijeđenje, jer se na taj način čuvaju sve vrijednosti voća, a nakon toga se sok pasterizuje, dok onaj od trava nastaje maceriranjem sirovine. Zbog praktičnosti, pakuju ih u male bočice zapremine 0,2 litra. Ove godine u ponudi imaju i pekmeze te čajeve. Iako su prepoznatljivi po sokovima od lavande, ruže, nane i zove, za ovu zimu su pripremili i one od jabuke te različite kombinacije od cvekle, kruške, grožđa, mrkve i narandže. Kombinacije biraju uglavnom po sirovinama koje su te godine dobro podnijele i rodile pa im ponuda varira iz godine u godinu.

Čajevi za užitak

Nude i, kako kaže Nejra, kombinacije čajeva za užitak. "Sve trave su ljekovite, ali naše kombinacije čine da u potpunosti uživate u mirisima i okusima koje čaj pruža. Tako imamo mješavine "Samo opušteno" od lavande, dunje i cimeta, "U dobrom društvu" od nane, ćubra, melise i kamilice te druge kombinacije", priča te dodaje da sirovinu uglavnom uzgajaju sami. "Ove smo godine posadili nanu, a slijedeće planiramo i kamilicu. Voće uglavnom imamo svoje, ali ako zatreba, kupimo od domaćih proizvođača", otkriva. 

Njihovi proizvodi imaju priču

Brend Sherbetlook je tvrtka dM izabrala u okviru svoje društveno odgovorne inicijative "Zajedno za bolje sutra". Tom je prilikom izabrano 15 proizvođača čiji će se proizvodi naći na policama širom Bosne i Hercegovine, te će im biti pružena podrška u razvijanju i usavršavanju proizvoda.  

Osim u dM trgovinama širom BiH, njihovi su proizvodi dostupni i u nekoliko prodavnica zdrave hrane u Sarajevu te putem društvenih mreža. Sajmove slabo posjećuju, jer, kako zaključuje Nejra, do sada nisu bili zadovoljni organizacijom.


Fotoprilog


Tagovi

Sherbetlook Nejra Lepić Salkić Visoko Bratunac Polja lavande Sok od lavande Sok od ruže Domaći proizvodi Handmade Samo prirodno


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.