Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupnja povrća
  • 14.11.2021. 18:00
  • Kina

Nestašica kupusa u Kini? Jedna osoba može kupiti samo tri glavice

Kupci gomilaju zalihe kineskog kupusa te ga plaćaju tri puta više nego prošle godine. U zimu se očekuju i više cijene. 

Foto: Depositphotos/seagamess
  • 350
  • 86
  • 0

Kina je poznata kao zemlja koja se voli opskrbiti zalihama hrane. Nedavno je tamošnja vlada izdala obavijest u kojoj savjetuje kućanstvima da se osiguraju dnevnim potrepštinama zbog koronavirusa. I prognoza za snijeg pojačala je navalu na kupnju – pogotovo kupusa.

Ove su se godine i mlađi stanovnici Kine snabdijeli tim povrćem nastavljajući tradiciju prema kojoj se kupus sačuvan na pravilan način može jesti mjesecima.

"Svake godine u ovo vrijeme obim prodaje je velik, no nakon obavijesti vlade, svi su požurili u kupnju", kazao je za reuters povrćar Jia Jinzhi koji svoje proizvode redovno prodaje na pekinškoj tržnici Xinfadi.

Nestašica je tolika da su supermarketi ograničili prodaju na tri glavice po osobi. Unatoč tome, kupci koji bi u trgovinu došli nakon 9 sati, odlazili bi praznih ruku.

Nekada je kineski kupus, kod nas poznat i kao pekinški, gomilan u dvorištima, hodnicima stambenih zgrada, čak je stavljan u svojevrsne trapove. Niske temperature i čvrsti vanjski listovi mogli su ga održati svježim mjesecima.

Kilogram košta 0,28 eura

No, zbog sve sofisticiranije logistike, velike količine i višemjesečno čuvanje su se smanjili. Danas se svježe povrće distribuira tijekom cijele godine. Također, sve je više onih koji žive u skučenim stambenim prostorima. 

Ove sezone kupci ga plaćaju tri puta više nego prošle, odnosno jedan juan za pola kilograma, što je oko 0,14 eura. U zimu se očekuju i više cijene. 

Cilj Kine je postići stabilnost cijena povrća nakon što je velik dio proizvodnje stradao u poplavi. Jake kiše potopile su sjeverne dijelove te zemlje u rujnu i početkom listopada. Najviše je stradala pokrajina Shandong u kojoj se uzgaja najveći dio povrća.

Prema podacima tamošnjeg Ministarstva poljoprivrede, cijene povrća su u toj državi u listopadu porasle za 16 posto. Primjerice špinat je skuplji za 45 posto, a krastavci za čak 80 posto, prenosi Global Times. Dok reuters navodi da je prosječna veleprodajna cijena u glavnom gradu veća za 39,8 posto, a sve lisnato povrće poskupjelo je za preko 50 posto.

Mnogi komentiraju kako je povrće sada skuplje od svinjetine, glavne vrste mesa u toj zemlji. Stoga taj porast u vrijeme inflacije zabrinjava vladine dužnosnike koji žele osigurati dovoljne zalihe hrane prije zime.


Tagovi

Kina Povrće Poplave Cijene Kupnja kupusa Zalihe Nestašica


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.