Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Centar za meso
  • 29.01.2021. 15:40
  • Zadarska, Zadar

Ninski šokol i dalmatinski pršut od mesa svinja iz Slavonije i Srijema

Centar za meso izgradit će se u Ninu za proizvodnju suhomesnatih proizvoda za domaće tržište i izvoz.

Foto: TZ Nin/Marija Dejanović
  • 898
  • 675
  • 0

O povezivanju zelene i plave Hrvatske dosad se puno govorilo, a malo ostvarilo. Ovaj put svi su izgledi da će se dogoditi i to na obostranu korist, a radi se o otvaranju Centra za meso u Ninu o čemu su dogovor postigle Zadarska i Vukovarsko-srijemska županija. 

“Suradnja je zamišljena na način da bi uzgajivači svinja mesom za sušenje opskrbljivali budući Centar za preradu mesa u Ninu, čime bi se dobili visokokvalitetni proizvodi za domaća i inozemna tržišta”, kaže Daniel Segarić, zadarski pročelnik Odjela za poljoprivredu i ribarstvo. Isto je ovih dana potvrdio i njegov vukovarski kolega Andrija Matić. 

Cilj 5.000 sušenih pršuta

Već je potpisan i sporazum o izradi idejne studije temeljem kojega će obje županije s 50 posto sufinancirati njezinu izradu te provesti postupak jednostavne nabave za odabir izvoditelja studije. Konačno idejno rješenje i koncept suradnje izradit će Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.

Nadalje, na temelju relevantnih studija bit će donesena odluka o gradnji pršutane u jednakom suvlasničkom udjelu, s modelom zajedničkog korištenja i upravljanja. Provest će se istraživanje tržišta prodaje, analizirati potencijalne lokacije za gradnju pršutane, njezin kapacitet te predložiti modeli korištenja i upravljanja pršutanom.

Izradit će se i studija isplativosti s tehnološkim elaboratom, financijsko-ekonomskom analizom i analizom izvora financiranja. Cilj je doći do proizvodnje od 5.000 sušenih pršuta godišnje, što je, smatra Matić, dobro rješenje za 50-ak malih proizvođača, koji su zadovoljni tim prijedlogom. 

Šansa za uzgajivače i šokolare

Grad Nin također od početka podržava projekt budućeg Centra za meso. “Izuzetno nam je drago da na ovom projektu surađujemo s Vukovarom, ne samo zbog toga što imaju jako kvalitetno meso koje će nam slati za preradu, već i zato što ćemo na ovaj način pomoći njihovoj gospodarskoj situaciji”, kaže gradonačelnik Emil Ćurko. Osim što će pomoći slavonskim uzgajivačima svinja u plasmanu proizvoda, budući Centar za meso omogućit će i dugoočekivanu komercijalnu proizvodnju Ninskog šokola, tradicionalne delicije  koja ima važno mjesto u gastronomiji zadarske regije i šire.

Podsjetimo, osnova za izradu šokola je kvalitetna svinjska vratina koja se najprije stavlja više dana u morsku sol, zatim se “toča” u kuhanom crnom vinu i začini se raznim mirodijama, te se potom prepušta djelovanju dima i onda sušenju na vjetru buri. 

U organizaciji Turističke zajednice Grada Nina u srpnju ove godine (u skladu s epidemiološkom situacijom) održat će se 19. po redu Niska šokolijada na kojoj se, uz proglašenje najboljih šokolara, okupi veliki broj domaćih i stranih gostiju. 

Uspješna probna proizvodnja 

Agencija za ruralni razvoj (AGRRA) Zadarske županije odlučila je za ovu prigodu napraviti i testnu proizvodnju tog suhomesnatog proizvoda od mesa slavonskih svinja. “Probna proizvodnja pokazala je kako su na pravom putu kreiranja proizvoda koji bi se mirne duše mogli plasirati na inozemno tržište”, kaže direktor Agrre Vlado Kovačević. Velike količine mogu se plasirati i kroz turizam jer u ljetnjim mjesecima, prije korone, samo na području grada Nina boravilo je čak 15.000 ljudi ili 500 posto više nego što ima domicilnih stanovnika. Turisti traže šokol kojega u tamošnjim restoranima nedostaje.  

Traže i ostale suhomesnate proizvode, pršut, kulen, kobasice, čvarke, pancetu… pa valja vjerovati da će se Centar za meso uspješno razvijati na zadovoljstvo uzgajivača svinja u najistočnijoj hrvatskoj županiji, kao i poboljšanju turističke gastronomske ponude u Zadarskoj županiji. 


Tagovi

Suradnja Centar za meso Zadarska županija Vukovarsko-srijemska županija Ninski šokol Domaće svinje


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."