Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europski sud
  • 05.12.2019. 14:40

Njemački 'balsamico' odnio gorko-slatku pobjedu na sudu EU-a

Grupa tradicionalnih talijanskih proizvođača Consorzio Tutela Aceto Balsamico di Modena tražila je od njemačke kompanije da iz naziva proizvoda izbaci riječ "balsamico“. Slučaj je dospio pred najviši njemački sud koji je zatražio smjernice od Europskog suda pravde.

Foto: Pixabay/Harry axalant
  • 435
  • 22
  • 0

Europski sud pravde (ECJ) presudio je u korist njemačkog proizvođača octa koji svoj proizvod prodaje pod nazivom 'balsamico', potaknuvši tvrtke iz talijanske Modene da pokušaju ograničiti upotrebu tog naziva.

Proizvođači čiji proizvodi nose oznaku zaštićenog geografskog porijekla ne mogu drugima zabraniti upotrebu generičkih pojmova u nazivima svojih proizvoda, odlučio je europski sud.

Takve su oznake povezane s jedinstvenim karakteristikama proizvoda ili tradicionalnom proizvodnjom u određenoj regiji pa bi prekršaj bila tek referenca na određenu regiju, objasnili su suci.

Slovenija zbog terana tužila Europsku komisiju, Hrvatska iznijela svoj stav

Naziv 'Aceto balsamico di Modena' (balzamični ocat iz Modene) registriran je 2009. godine kao oznaka izvornosti (PDO) i kao oznaka zemljopisnog porijekla (PGI).

Proizvodi njemačke kompanije Balema baziraju se na octu proizvedenom od vina iz regije Baden na jugozapadu zemlje a u nazivu imaju riječi 'balsamico' i 'njemački balsamico'.

Grupa tradicionalnih talijanskih proizvođača Consorzio Tutela Aceto Balsamico di Modena tražila je od njemačke kompanije da iz naziva proizvoda izbaci riječ "balsamico“. Slučaj je dospio pred najviši njemački sud koji je zatražio smjernice od Europskog suda pravde.

Danska na sudu zbog feta sira

ECJ je zaključio da je naziv 'aceto' uobičajeni naziv za ocat a 'balsamico' pridjev koji se obično koristi za ocat gorko-slatke arome. Podsjetili su i da iste riječi u nazivu svojih proizvoda imaju i drugi proizvođači čiji proizvodi nose oznake izvornosti i zemljopisnog porijekla, uključujući "Aceto balsamico tradizionale di Reggio Emilia“.

To znači da nijedna od te dvije riječi ne može biti zaštićena, zaključili su europski suci.

Slučaj će sada biti vraćen njemačkom sudu koji će donijeti zaključnu presudu.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Ocat Europski sud pravde Balsamico Njemački proizvođači Talijanska Modena

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]