Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kukci u hrani
  • 02.03.2023. 15:00

Nova hrana od kukaca: Čitajte deklaracije!

Obratite pažnju na latinske i domaće nazive koji su napisani na pakiranjima. Imate li alergiju na rakove, mekušce i kućne grinje budite oprezni.

Foto: Depositphotos/Wavebreakmedia
  • 3.424
  • 352
  • 1

U Europskoj uniji dozvoljena je upotreba kukaca u hrani, a potrošači bi trebali obratiti pažnju na sadržaj deklaracije. Do sada je nekoliko vrsta dobilo odobrenje i postalo prehrambenom namirnicom što je izazvalo burne reakcije diljem Europe. 

Uredbom o hrani EU je točno određeno o kojim vrstama se radi i kojem obliku, odnosno stupnju razvoja insekta koji se prerađuju, najčešće u pastu ili brašno.

Što piše na pakiranju?

Da bi znali prepoznati prisutnost kukaca u sastavu proizvoda, obratite pažnju jesu li napisani latinski i domaći nazivi, piše Agrarheute

Riječ je o njih četiri: 

  1. Ličinke žutog brašnara Tenebrio molitor - u upotrebi su od 2021. godine. Može se prerađivati kao cijeli, osušeni kukac i u obliku brašna.
  2. Iste godine dobio je dozvolu i migratorni skakavac Locusta migratoria. Koristi se kao dodatak i to zamrznut, sušen (bez krila i nogu) ili mljeven.
  3. Kućni zrikavac Acheta domesticus je dodan ovoj listi 2022. godine, a može se koristiti cijeli, zamrznut ili osušen zamrzavanjem i samljeven. U siječnju 2023. odobrena je upotreba odmašćenog brašna od cvrčka kao aditiva.
  4. Mali brašnar Alfitobius diaperinus je dopušten od 2023. godine. Dodaje se keksima, tjestenini ili čipsu kao pasta ili brašno.

Oprez zbog alergija

Označavanje kukaca u hrani je od vitalnog značaja za osobe koje pate od alergija. Naime, osobe koje pate od alergija na rakove, mekušce i kućne grinje mogu reagirati na hranu koja sadrži sastojke od insekata. Zbog toga trebaju pažljivo čitati deklaraciju na proizvodima. 

Crna Smrča prvo je hrvatsko i europsko pivo od cvrčaka, stižu i drugi proizvodi

Zagovornici upotrebe ističu jednostavnu proizvodnju koja štedi resurse i prednosti ovakvih namirnica s aspekta hranjivosti. Kukci se odavno koriste u prehrambenim proizodima. Na primjer, medonosne pčele i košenil (lat. Coccus cacti) možemo pronaći u boji ruža pod oznakom E 120, a koji su odavno sastojak voćnih gumenih bombona. 

Hrana koja sadrži kukce

Potrošači koji žele izbjeći ovakve dodatke trebaju obratiti posebnu pažnju na proizvode kao što su kruh, peciva, müslli, žitarice za doručak, pločice, granole, jela na bazi žitarica kao što su tjestenina i pizza, zatim u mješavinama za pečenje, raznim grickalicama, posebno onima koje sadrže kikiriki, maslacu od kikirikija, čokoladi, mesnim prerađevinama, alternativnim proizvodima koji su zamjena za mlijeko i meso.

Čini se da će nove namirnice biti teško izbjeći, a rješenje može biti da sami proizvodite hranu ili barem ne koristite prerađenu. 


Tagovi

Alergije Deklaracija Kukci u hrani Kukci na deklaraciji Brašno od kukaca


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.