Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pepefiš
  • 17.06.2015. 18:30

Nova "tradicija" soljenja i mariniranja ribe!

Pepefiš je proizvod nastao neobičnom suradnjom između dva proizvođača, jednog ribara, a drugog povrćara. Kombinacija je to mariniranih inćuna i crvenih papričica.

  • 627
  • 39
  • 0

Za slane i marinirane srdele i inćune svi su čuli, ali malo njih je čulo za pepefiš. Inovacija je to ribara iz Kaštel Kambelovca i OPG-ovca Živka Dražina s kojom pobjedonosno osvaja sve gurmane željne novih okusa i kombinacija. Prvo pitanje koje se postavlja je što je pepefiš, a odgovor daje Dražin.

"Pepefiš je proizvod nastao neobičnom kombinacijom mariniranih inćuna i crvenih papričica. Slatko-kisele ljute, crvene papričice pune se smotanim filetom inćuna. Slažu se u staklenke i prelijevaju maslinovim uljem. Dobije se Pepefiš, proizvod lijepog izgleda i iznimnog okusa koji će zadovoljiti i najzahtjevnije ukuse. Može se poslužiti uz domaći kruh, sir i vino gdje će njegov okus doći potpuno do izražaja i priuštiti pravi gastronomski užitak. Pepefiš je zaštićeni proizvod u Republici Hrvatskoj i na međunarodnom tržištu", kaže Željko Dražin i otkriva jednostavan početak cijele priče.

Stara receptura novog uspjeha

"Srdele i inćune solim cijeli život. Prijatelj mi je uzgajao papričice. Jednog dana smo odlučili napraviti kombinaciju i ponuditi obitelji i prijateljima. Bili su oduševljeni, kao i svi drugi koji su poslije probali pepefiš. To je meni najveći kompliment i nagrada, kad vidim zadovoljstvo na izrazima lica ljudi koji probaju moj proizvod."

Dražin slijedi ribarsku tradiciju svoga mjesta. Generacije mještana ovog malog mjesta su ribari koji jedu tvrdi kruh od sedam kora umočen u kaštelansko vino i maslinovo ulje koji prenose znanje soljenja i mariniranja ribe. Soljenje ribe je stari način čuvanja ribe. Nekada je to bio glavni izvozni riblji proizvod s ovih prostora. Najviše se tražila plava riba, inćun i srdela. U današnje vrijeme ponovno se otkrivaju vrijednosti ovih usoljenih riba i njihova tradicijska priprema. Na tim osnovama, a u maštovitim kombinacijama s drugim namirnicama, nastaju novi proizvodi drugačijih okusa koji mogu zadovoljiti i najprofinjenije ukuse. Stara receptura novog uspjeha koja vuče cijelu kompoziciju proizvoda.

"Pepefiš je lokomotiva koja vuče druge vagone - slane i manirane srdele i inćune, mariniranu hobotnicu i druge proizvode", kaže Dražin. Tradiciji dodati nešto novo, oplemeniti postala je već prokušana strategija brojnih OPG-ovaca. Odličan je to put na kojem se sve više njih odlučuje koristiti Internet kao najbrži i najjeftiniji kanal prema kupcima. Tako se i pepefiš, kao i drugi proizvodi Živka Dražina prodaju preko internet trgovine.


Tagovi

Pepefiš Živko Dražin Marinirani inćuni Crvene papričice Zaštićeni proizvod Ribarska tradicija Uzvozni proizvod Riblji proizvod Receptura OPG Internet trgovina Znanje soljenja


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.