Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Posljedice embarga
  • 16.02.2017. 16:30

Nova ruska košarica hrvatskoj ekonomiji

Bračka Sardina iz Postira i koprivnička Podravka su jedine dvije hrvatske tvtkre iz prehrambenog sketora koje mogu nastaviti izvoziti svoje proizvode na rusko tržište s preko 145 milijuna potencijalnih potrošača.

Foto: Podravka
  • 2.317
  • 277
  • 0

Bračka Sardina iz Postira i koprivnička Podravka su jedine dvije hrvatske tvtkre iz prehrambenog sketora koje mogu nastaviti izvoziti svoje proizvode na rusko tržište s preko 145 milijuna potencijalnih potrošača, najnovija je vijest o nastavku negativnih ekonomskih kretanja između Hravtske i Rusije.

Sa liste izvoznika ispali su neke od velikih hrvatskih tvrtki poput Koke, Vindije, Perutnina Ptuj-Pipo te Belja i PIK Vrbovca.

Na popisu hrvatskih tvrtki kojima je Moskva stornirala izvoznu putovnicu se nalaze one kompanije koje dulje od 36 mjeseci nisu izvozile na rusko tržište ravnajući se prema embargu kojeg je EU uveo Ruskoj Federaciji.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori ističu kako je Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor početkom 2017. izvršila reviziju evidentiranih dozvola za izvoz u Rusiju, koje su izdane europskim tvrtkama, a sukladno uobičajenoj proceduri. U HGK poručuju da je riječ o "standardnoj proceduri revizije ranije dobivenih dozvola poljoprivredno-prehrambenih tvrtki za izvoz iz EU u Rusku Federaciju".

Rusija će utjecati na Sberbanku?

Uz ovu vijest, posljednjih dana s ruske strane dolaze o mogućem utjecaju ruske države na Sberbanku koja od Agrokora potražuje milijardu eura, kako pišu domaći mediji. Na moguću promjenu odnosa između banke i velikog hrvatskog koncera nagovijestio je ruski ambasador u Hrvatskoj Anvar Azimov.

Najnovija ekonomska zahlađenja između Rusije i Hrvatske potaknule su mnoge analitičare na domišljanje razloga. Kao najbanaliniji se navodi posjet hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Ukrajini koji su mnogi okarakterizirali da se Plenković više ponio u službi politike EU, nego Hrvatske. Oni koji idu dublje u cijelu priču, razloge u ruskim potezima vide u drugim strateškim ciljevima Rusije. Konkretno Rusiji odgovara što veća ovisnost europskih zemalja o njihovim energetskim izvorima, konkretno plinu, pa im nikako ne odgovara hrvatska priča o plinskim terminalima na Jadranu.

Hrvatska ostaje kratkih rukava

Ne ulazeći u dublju analizu, može se reći kako Hrvatska ostaje kratkih rukava. Hrvatska ponovno igra igru predgrađa zapadne Europe, slijepo slušajući sve što od nje traži NATO i EU. Isti oni koji od nas traže slijepu pokornost, poštovane embarga prema Rusiju, s tim Rusima sklapaju unosne poslove o kojima su se nedavno pohvalili u jednoj velikoj njemačkoj automobilskoj tvrtci.

O Mađarima da ne govorimo. Na toj strani nalaze se isti oni koji naše tržište preplavljuju proizvodima upitne zdravstvene kvalitete i vode protiv nas ekonomske ratove koristeći sve rupe u domaćim zakonima. Moraju li hrvatska poljoprivreda i industrija trpjeti stalne udare zbog niže razrednog dodvoravanja naših političara zapadnoeuropskim gazdama? Sigurno ti isti zapadnjaci neće voditi računa o nama, kada se ponovno bude otvaralo rusko tržište, nego će gledati da izbore što bolju startnu poziciju za svoje industrijalce.

Foto: Podravka


Tagovi

Rusija Podravka Sadrdina Embargo


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.