Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čuvanje okoliša
  • 11.12.2019. 12:00

Novi EU ekološki standardi za industriju hrane, pića i mlijeka

Osim što imaju značaj za europski prehrambeni sektor, BAT zaključci također igraju važnu ulogu u postizanju ciljeva EU politike zaštite okoliša, poput smanjenja emisija u vodu i zrak te doprinosu kružnom gospodarstvu povećanjem učinkovitosti resursa.

Foto: Pixabay/Kevsphotos
  • 520
  • 29
  • 0

Novi standardi za emisije, praćenje i učinkovitost pomoći će nacionalnim vlastima da smanje utjecaj hrane, pića i mlijeka (FDM) na okoliš u EU, što se odnosi na oko 290.000 tvrtki i više od četiri milijuna radnih mjesta u ovim industrijama.

Nove specifikacije proizlaze iz pregleda referentnih dokumenata (BREF) o najboljim dostupnim tehnikama (BAT) za industriju hrane, pića i mlijeka. Zaključci BAT revizije objavljeni su u Službenom listu EU 4. prosinca 2019. godine.

Osim što imaju značaj za europski prehrambeni sektor, BAT zaključci također igraju važnu ulogu u postizanju ciljeva EU politike zaštite okoliša, poput smanjenja emisija u vodu i zrak te doprinosu kružnom gospodarstvu povećanjem učinkovitosti resursa.

Najbolje raspoložive tehnike - osnova za postavljanje uvjeta za industrijska postrojenja

Iako je glavni cilj BAT zaključaka smanjenje emisija iz postrojenja industrija hrane, pića i mlijeka, uključujući buku i miris, također su obuhvaćena druga pitanja zaštite okoliša koja doprinose kružnoj ekonomiji, poput energetske učinkovitosti, učinkovitosti resursa, otpada, potrošnje vode i ispuštanja otpadnih voda.

Nadalje, postavljeni su zaključci za sprječavanje i smanjenje uporabe štetnih tvari, s odredbom o upotrebi rashladnih sredstava bez oštećenja ozonskog omotača i s malim potencijalom globalnog zagrijavanja.

Dokument sadrži 37 pojedinačnih BAT zaključaka. Od toga četiri obuhvaćaju opće aspekte, uključujući prakse upravljanja okolišem i praćenje, osam se odnosi na energetsku učinkovitost, tri za učinkovitost resursa, dva na štetne tvari, dva za potrošnju vode i ispuštanje otpadnih voda, tri na otpad, deset na emisije koje idu u zrak, dva na emisije koje idu u vodu, jedan na miris i dva na buku.

Razine emisija povezanih s BAT-om i indikativne razine učinka u okolišu

U usporedbi s postojećim standardima, novi BAT zaključci pružaju pojačanu razinu zaštite, s posebnim naglaskom na emisije u vodu i zrak i na potrošnju energije i vode.

Blizu 2.800 postojećih postrojenja spomenutih industrija imaju četiri godine da udovolje novim standardima dok nova postrojenja (koja su dopuštena nakon objave BAT zaključaka) moraju se odmah uskladiti s novim zahtjevima.


Izvori

EC Europa


Tagovi

BAT Najbolje raspoložive tehnike Industrija hrane Onečišćenje okoliša Štetne emisije


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.