Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lokalni proizvod
  • 06.04.2019. 12:00
  • Ferrara

Obitelj Vassalli Italijom proširila smrznuti pekarski simbol Ferrare

Posjetili smo talijansku pokrajinu Ferrara, poznatu po poljoprivrednoj proizvodnji. Donosimo priču jedne respektabilne pekare koja itekako pazi da njihovi proizvodi budu Made in Ferrara

Foto: Vedran Stapić
  • 897
  • 71
  • 0

Sigurno ste primijetili svježa peciva ili kruh koji mirisima mame posjetitelje u trgovačkim centrima? Vjerujem da jeste, a isto je uočio i Olivio Vassalli još tamo 1975. godine kada je kao turist posjetio Nizozemsku. 

On je kao pekar iz talijanskog grada Ferrare (regija Emilia-Romagna) razmišljao kako proširiti tržište specifičnog lokalnog kruha i peciva. Kako bi to ostvario, s vremenom je prešao na tehnologije smrznutih tijesta. 

Puno je prošlo od ideje do njene materijalizacije - godine učenja, promišljanja i istraživanja da bi početkom novog tisućljeća krenuli u realizaciju. Danas, 20 godina kasnije, to je uhodani obiteljski posao u kojem sudjeluje i 40-ak zaposlenih.

"Profesor Brandolini sa sveučilišta nam je puno pomogao u počecima", kaže Olivio, kojemu u poslu osim znanosti uvelike pomažu i drugi članovi obitelji - supruga, kćerka i zet. Sin, Raffaele Vassalli danas je i izvršni direktor ove tvrtke, dok se otac Olivio polako priprema za povlačenje. "Nekako sve više volim pecanje", dodaje u šali.

"Davne 1971. smo počeli prodavati kruh drugih proizvođača, a 1975. smo krenuli s vlastitom proizvodnjom. Kasnije smo imali vlastiti lanac dućana u Ferrari koji je bio glavni kanal prodaje naših pekarskih proizvoda", priča s ponosom Olivio detalje tih početaka i opsuje kako je samo tržište oblikovalo njihovu široku paletu proizvoda.

Danas raspolažu modernom tehnologijom, njihovi proizvodi nakon oblikovanja u manje od 30 minuta izlaze zamrznuti iz velikih komora za hlađenje. Nakon toga isti se pakiraju i pripremaju za isporuke kupcima.

Prošlogodišnji obujam njihove proizvodnje bio je na razini oko 5 milijuna eura, a dnevno proizvedu 13 tona kruha i peciva.

"Pola naše proizvodnje ide u trgovačke lance, a ostalo u veleprodaju. Naša peciva možete naći u cijeloj sjevernoj Italiji", otkriva Raffaele koji je uz ovaj obiteljski posao, u Miamiu (SAD) otvorio restoran talijanske hrane. Nije to slučajno, naime on je bio višestruki šampion u skijanju na vodi i kaže kako ga za taj dio Floride vežu posebno lijepe uspomene. 

La coppia, specifično pecivo iz Ferrare

Pecivo iz Ferrare je po obliku prilično specifično i prepoznatljivo, a na taj način se proizvodi gotovo 500 godina. Ime mu je 'La coppia', a nudi se u različitim veličinama.

Poznato je da su Talijani veliki gurmani, što u poduzetništvu hrane zahtijeva poseban pristup marketingu. Kako bi zadržali poziciju na tržištu, oni svoje proizvode oglašavaju kao izvorno lokalne. "Brašno godinama kupujemo uvijek od istog dobavljača koje je napravljeno od pšenice naših lokalnih proizvođača iz okolice Ferrare", ističe pater familias koji je u više navrata naglasio kontinuitet suradnje s drugim lokalnim poduzetnicima.

Njihova pekara godišnje potroši brašna za koje treba zasijati prosječno cca. 600 hektara pšenice, što ih dodatno povezuje i sa zajednicom u kojoj žive i djeluju, a proizvodima daje dodatnu dimenziju i prepoznatljivost.

Oni itekako vode računa da su svi sastojci proizvedeni u Italiji, a po mogućnosti iz njihove regije. 

Ova priča rezultirala je time da se danas u talijanskim trgovačkim lancima širi miris pečenja baš njihovih peciva. Peciva Made in Ferrara.


Fotoprilog


Tagovi

Ferrara Vassalli Pecivo Kruh Pekara Brašno Lokalni proizvod Marketing


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić