Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani masline 2018.
  • 26.04.2018. 10:30

Ocijenjena maslinova ulja za Dane maslina: gotovo dvostruki broj pakovina - nijedno ulje nije lampante

U upravo dovršenom ocjenjivanju ulja pristiglih na 20. međunarodno izdanje Dana masline od ukupno 200 uzoraka, samo 8 ih nije ušlo u kategoriju ekstradjevičanskih. "Nijedno ulje nije lampante", kaže Filip Erceg, voditelj profesionalnog panela zadarskog Zavoda za javno zdravstvo.

Foto: Arif Sitnica
  • 756
  • 40
  • 0

Pripreme za 20. jubilarno izdanje Međunarodnih Dana Masline 2018., koje će se pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede odvijati 4. i 5 travnja u Zadru i na otoku Ugljanu, ulaze u završnicu. Dvodnevni program s nizom zanimljivih događanja je definiran, a krešendo je u subotu navečer za kada je u restoranu i na teresi JK Uskok na Vitrenjaku  zakazana dodjela nagrada i priznanja za kvalitetu maslinovog ulja i proglašenje Šampiona. Nakon toga večera i druženje uz živu klapsku pjesmu.

“Tko želi može i zaplesati”, kaže Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora Dana Masline. Pucar otkriva da je ove godine zaprimljeno ukupno 200 uzoraka, iz svih hrvatskih jadranskih županija, ali i iz Italije, Slovenije i Crne Gore. Uzoraka slično kao i lani. Samo, ove godine je puno više pakovina, znači ulja koja su na tržištu. Lani ih je bilo 65, a ove godine 92, što je povećanje od gotovo 42 posto.

Zavirili u svaku konobu

“U prvom planu nam nije masovnost nego kvaliteta”, kaže Benito. Maslinarska godina je bila solidna, a i Dani masline iz godine u godinu postaju sve zanimljiviji. Zacijelo i zbog originalnog uzorkovanja  pa i objektivnog ocijenjivanja.

“Jedino mi uzimamo ulja izravno kod proizvođača. To je težak i vrlo obiman posao, ali vrlo dobro prihvaćen od maslinara. Ovim načinom uzorkovanja nastojali smo izbjeći priče o namještanju rezultata i podvaljivanju uzoraka ulja pristiglih na ocjenjivanje”, kaže Pucar. Jednostavno, na pozive zainteresiranih maslinara  djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Filip Erceg, Josip Horvat i Matko Bačinić zavirili su u svaki podrum, konobu da bi u nazočnosti domaćina iz njihovih spremišta uzeli uzorke ulja.

Ocjenjivanje maslinovih ulja

Uzorkovali su gotovo svakodnevno dva posljednja mjeseca točnije od početka veljače do sredine travnja i to ne samo u šest hrvatskih jadranskih županija već i u slovenskim Goriškim brdima i primorskom djelu Slovenije pa sve doli do Bara u Crnoj Gori.

Uzimalo se ukupno litru ulja u odgovarajućoj ambalaži (2 x 0,5 litre, tamne staklene boce) koje osigurava organizator. Pakovine (ulja na tržištu) uzorkoju se u originalnom pakiranju i originalno zatvorene koje osigurava proizvođač, a cijena kotizacije (200 kuna) uključuje kemijsku analizu, senzorsku analizu, izradu senzorskog profila u obliku paukove mreže za dobitnike  zlatnih medalja . Na “licu mista” se popunjava obrazac sa svim podatcima o ulju i uljaru . Uplati 200 kuna kotizacije. Uzorci odmah dobivaju šifru tako da je anonimnost vlasnika zajamčena, pojašnjava Filip Erceg. Do laboratorija bocirano ulje je putovalo u posebnom hladnjaku s idelnom temperaturom od 18 stupnjeva Celzijusevih.

Panel radio udarnički

Prikupljeni uzorci prošli su najprije kemijsku analizu koju je i ove godine uradio akreditirani laboratorij zadarskog Zavoda za javno zdravstvo. Što se tiče kemijskih parametra (slobodne masne kiseline, peroksidni broj i k-brojevi) svi uzorci su, kaže Filip,  zadovoljili kriterije koji su propisani Uredbom komisije (EZ) 2568/91). Potom je uslijedila  senzorska analiza koju su odradili ovlašteni kušači maslinovog ulja - članovi profesionalnog panela Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije.

“Radili smo uistinu udarnički, kaže Filip Erceg, voditelj panela, koji jedini ima poveznicu između šifre i vlasnika uzorka. Nitko drugi od ocjenjivača ne zna čak ni zemljopisno porijeklo, otkud dolazi ni koje je sorte ulje”, tvrdi Filip. On ističe da članovi panela rade volonterski, znači besplatno, a posla je ove godine bilo prikoviše jer trebalo je ocijeniti ukupno 200 uzoraka, od kojih su 108 u kategoriji otvorenih ulja i 92 pakovine.

“Skoro podjednako otvorenih (108) i pakovina (92), što nije slučaj na ostalim manifestacijama”, kaže Filip. Svako ulje je ocjenjivalo najmanje 8 članova panela. Ulja koja su ušla u uži izbor, s najviše bodova,  a bilo ih je šezdesetak  ocijenjena su više puta kako bi se suzio izbor i dobilo najbolje ulje kako u kategoriji  otvorenih tako tako i u kategoriji pakovina.

"Taj konačni dio senzorske analize je i najteži jer su ulja isto ili vrlo slično bodovana te je zapravo razlika između šampiona i 60 najboljih uzoraka koji su ponovno ocijenjivani vrlo mala. Minorna",  pojašnjava Filip.

Nije nam otkrio poimence tko je osvojio koliko plasmanskih bodova. To ćemo saznati  u subotu, 5 travnja na  zadarskom Vitrenjaku, ali i bez toga podatci su više nego zanimljivi.  Tako je, primjerice, u  kategoriji otvorenih ulja 102 ekstradjevičanska i od toga 68 zlatna, 14 srebrnih i 19 brončanih. Bez medalja ostaje ukupno 8 ulja koja su svrstana u kategoriju  djevičanskih. Za razliku od lani kada je bilo šest ulja lampante od ove godine nema nijedno nejestivo ulje.

Tko su šampioni?

U kategoriji pakovina samo dva ulja nisu dostigla kategoriju ektradjevičanska . Ocijenjeno su 92 ulja od čega ih je 84 osvojilo zlato i 2 srebro i 4 bronce. Sve u svemu velika većina maslinara može biti zadovoljna postignutim rezulaltima kakvoće svojih ulja. Najzadovoljniji, naravno šampioni. Kako su ulja ocjenjivana kao i dosadašnjih godina u dvije kategorije: otvorena ulja i pakovine tako će se proglasiti i šampion otvorenih ulja i šampion pakovina. Osim toga, uz šampione u dvije kategorije, proglasiti će se i 10 najboljih ulja u kategoriji otvorenih i 10 najboljih u kategoriji pakovina. Proglasit će se i dvije najbolje uljare u kojima su prerađena šampionska ulja - otvoreno i pakirano.

Na ocjenjivanje za 20. Dane masline pristiglo je 200 uzoraka maslinovog ulja

Ove godine, a na inicijativu maslinarskih udruga, proglasiti će se najbolja maslinarska udruga na temelju ocjena kvalitete maslinovog ulja članova udruge.

"U konkurenciju ulaze po tri najbolja ulja članova svake udruge i njihov prosjek daje rezultat za poredak”, pojašnjava Benito Pucar. Nada se, kaže. da će natjecatelji, pogotovo većina onih koji su zaslužili medalje za kakvoću svojih ulja, biti zadovoljni postignutim rezultatima nakon dodijele priznanja. A oni koji to ne budu uvijek nam se mogu obratiti za savjet kako bi zajedno našli "kritične" točke od branja maslina preko prerade  do skladištenja ulja i tako svoj cjelogodišnji trud okrunili zasluženom medaljom na slijedećoj manifestaciji, poručuje Filip Erceg, voditelj profesionalnog panela zadarskog Zavoda za javno zdravstvo.


Fotoprilog


Tagovi

20. Dani masline 2018 Zadar Benito Pucar Filip Erceg Otvorena ulja Pakovine Vitrenjak


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]