Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Porezna reforma
  • 22.11.2018. 15:00

Od 1. siječnja niži PDV, jeftinije svježe meso, riba, voće, povrće i jaja

Hrvatski je sabor većinom glasova usvojio set poreznih zakona. Oporba je, pak, kad je u pitanju PDV na prehrambene proizvode tražila daleko više.

Foto: Bigstockphoto/SeventyFour
  • 1.361
  • 51
  • 0

Hrvatski je sabor jučer većinom glasova usvojio set poreznih zakona. Tako će se poreznom reformom, između ostalog, svježe meso, riba, voće, povrće i jaja, kao i dječije pelene, oporezivati stopom PDV-a od 13%. Na listu primjene stope od 13% uvršteno je i mahunasto suho povrća.

Podsjećamo, usvojeni paket od devet poreznih zakona, koje su u Vladi najavili kao treći krug poreznog rasterećenja, građane bi trebao rasteretiti za 2,8 milijardi kuna. Riječ je o izmjenama zakona o porezu na dodanu vrijednost, porezu na promet nekretnina, porezu na dobit, porezu na dohodak, doprinosima, fiskalizaciji u prometu gotovinom, općem poreznom zakonu, administrativnoj suradnji u području poreza te o zakonu o trošarinama.

Niže stope PDV-a 

Inače, iako je na Zakon o porez na dodanu vrijednost (PDV) uloženo čak 22 amandmana - niti jedan upućen od strane oporbe nije prihvaćen. Kako navode iz HSS-a, predložili su dva amandmana - prvi smanjenje stope PDV-a na prehrambene proizvode na 10% i drugi na primjenu snižene stope PDV-a na suhomesnate proizvode.

"Hrvatska ima najvišu stopu PDV-a u odnosu na zemlje u okruženju ili Njemačku, s kojom se Hrvati vole uspoređivati, koja ima PDV na hranu svega 5%. Predlažemo stopu PDV-a na hranu 10%. Bilo bi dobro da se neki tradicionalni prehrambeni proizvodi u potpunosti oslobode poreza kako bi se podigla konkurentnost hrvatske poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije. Na žalost, hranu, koja je sve skuplja zbog elementarnih nepogoda i klimatskih promjena, uvozimo. Malo je vjerojatno da će trgovački lanci sniziti maloprodajne cijene prehrani zbog smanjene stope PDV-a na svega 13 %.

Naši potrošači tu promjenu neće osjetiti. Oslobađanjem od poreza domaće proizvodnje hrane pomogli bismo revitalizaciji poljoprivrede u Slavoniji, naš bi proizvod tada mogao konkurirati uvezenoj hrani i hrani koja se kupuje u susjednim državama", rekao je saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović

Upitno svinjogojstvo 

Prijedlog sniženja stope PDV-a na mesne prerađevine, suhomesnate proizvode i kulen HSS-ovci su obrazložili prehrambenim navikama građana Hrvatske i tradicijom proizvodnje i prerade mesa koje se nekada daleko više prerađivalo za vlastite potrebe, na vlastitom gospodarstvu. Danas se prerada odvija na specijaliziranim obiteljskim gospodarstvima ili malim prerađivačkim pogonima kroz samozapošljavanje u ruralnim krajevima Hrvatske.

"Prijedlog je da malim prerađivačima i obiteljskim gospodarstvima damo malo vjetra u  jedra, da povećaju proizvodnju i da naš domaći proizvod bude u hrvatskim trgovinama. Danas na policama trgovina imamo uvozne suhomesnate proizvode. Ako prihvatite ovaj amandman bit će to novo osnaživanje naših poljoprivrednih gospodarstava. Hrvatska je bila perjanica u svinjogojskoj proizvodnji, a danas 70% svinjskog mesa uvozimo. Neprihvaćanjem, uništit ćete svinjogojstvo“, kazao je Vlaović.

Porezna reforma treba stupiti na snagu 1. siječnja iduće godine.


Tagovi

PDV Sabor Prehrambeni proizvod Porezna reforma HSS


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]