Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bacanje hrane
  • 12.01.2019. 09:00

Od korijena do cvijeta - sve se može jesti

Na zapadu se pojavio novi trend. Kuhari u pripremi hrane koriste sve dijelove biljaka - ništa se ne baca, a hit su strugotine pastrnjaka uvaljane u rižino brašno i pržene u dubokom ulju te posute cimetom i šećerom.

Foto: Pixabay/skeeze
  • 291
  • 40
  • 0

Prekomjerno bacanje hrane globalni je problem o kojem se sve više govori i piše. Prema podatcima studije Europske komisije,  u Hrvatskoj se na godinu baci 380 tisuća tona zdravstveno ispravnih namirnica dok istovremeno, mnogi gladuju i ne mogu si mnogo toga priuštiti. 

Najveći krivac je prekomjerna proizvodnja hrane, a onda i zakoni koji ne dopuštaju doniranje hrane koja je pred istekom roka trajanja ili kojoj je prošao rok trajanja, a još uvijek je zdravstveno ispravna. 

Ono što mi kao potrošači možemo napraviti je: kupovati i skuhati samo onoliko koliko ćemo pojesti, ostatke obraditi i zamrznuti ili možda obrok viška odnijeti nekome za koga znamo da je u potrebi. 

Smanjenju bacanja hrane pridonose organizacije kao što je EFSA koja je prije dva mjeseca razvila novi pristup upravljanja sigurnošću hranom koji malim trgovcima olakšava doniranje hrane

EFSA olakšala doniranje hrane malim trgovcima u EU

Uz sve ovo, veseli i trend kojega u posljednje vrijeme razvijaju britanski kuhari, a to je iskorištavanje svih dijelova povrća prilikom kuhanja. Znači, nema viškova. Tako, recimo, mrkvu iskoriste u cijelosti, vrhove korijena pa i lišće. Isto je sa ciklom, listovima cvjetače ili cvjetićima mladih krastavaca.

Cvjetača i komorač se u cijelosti mogu iskoristiti

Vernon Mascarenhas, veletrgovac povrćem ističe kako su cvjetići krastavaca savršeni za sushi i pripremu salata. "Ovo sam otrkio kada je farmer u našem stakleniku prorjeđivao plodove i sve ih bacio na pod. Uzeo sam ih i počeo prodavati. Brzo su planuli. Neki poljoprivrednici čak uzgajaju povrće samo radi njihovih cvjetova", kaže Vernon naglasivši kako su svi dijelovi nekog povrća jestivi, a obično se uzme samo srednji dio, a vrhovi i lišće se baca, piše Telegraph

"Cvjetača je klasični primjer toga. Mi ju prodajemo cjelovitu, s lišćem, ali restorani taj vanjski list ne bacaju nego ga koriste prilikom kuhanja. Tako dobivate dva, tri puta više materijala za pripremu hrane. Možete ga koristiti kao kelj, ili pržiti, uz tjesteninu ili za pire od cvjetače", otkriva ovaj veletrgovac. 

Kuhar Dominik Flettner otpad od povrća servira na tanjuru

Ellis Barrie, glavni kuhar u nagrađivanom restoranu Marram Grass kaže kako, primjerice, koristi apsolutno svaki dio komorača. "Korijen komorača se koristi u salatama dok se tvrđi dijelovi stabljike mogu kuhati s celerom i mrkvom i tako činiti bazu za bolonjez umak. Lišće i cvijeće su lijep i ukusan ukras. A tek pelud komorača, to je najsnažniji i najslađi sastojak kojeg možete pronaći no vrlo je skup što je bizarno jer je komorač lako uzgojiti", kaže kuhar Barrie. 

Još je zanimljivije kako jedan restoran na svom desertnom meniju ima - pazi ovo - strugotine pastrnjaka uvaljane u rižino brašno, pržene u dubokom ulju i posute cimetom i šećerom. 


Tagovi

Bacanje hrane Trend Kulinarstvo Ostaci povrća Strugotine Vernon Mascarenhas


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]