Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodni proizvodi
  • 14.02.2020. 07:30
  • Nizozemska

Od lokalnih farmera otkupljuju oštećeno voće i pretvaraju ga u prirodni zaslađivač

Nizozemska tvrtka plodove voća i povrća koji nemaju tržišnu vrijednost, ali i njihove ostatke pretvara u prirodne zaslađivače, emulgatore i konzervanse bez dodataka kemikalija.

Foto: Pixabay/tomekwalecki 
  • 644
  • 72
  • 0

Postojeće zamjene za šećer, umjetni zaslađivači poput sukraloze i aspartama ljudski organizam ne može apsorbirati. Također ih u potpunosti ne uklanjaju ni uređaji za pročišćavanje otpadnih voda, a to znači da završavaju u rijekama, oceanima i morima, što može naštetiti vodenom biljnom i životinjskom svijetu. 

Pretjerana konzumacija šećera od trske i od šećerne repe, uzrokuje zdravstvene probleme, a prerada ovih sirovina također uništava okoliš jer zahtijeva intenzivno korištenje vode i uzrokuje eroziju tla te zagađenje. Stevia je pak prirodni zaslađivač dobiven od biljke Stevia rebaudiana, no ona ima gorak okus pa tvrtke koje proizvode pića, često miješaju steviju s drugim umjetnim zaslađivačima.

Oštećeno voće od lokalnih farmera 

Jedna je nizozemska tvrtka pronašla alternativu postojećim umjetnim zaslađivačima, čija je proizvodnja održiva i primjer je kružne ekonomije. Fooditive ostatke voća i one plodove koji nemaju tržišnu vrijednost pretvaraju u zaslađivač bez dodataka štetnih kemikalija, piše fastcompany

Ova tvrtka koju je osnovao Moayad Abushokhedim, od lokalnih farmera otkupljuje jabuke i kruške treće klase, sa oštećenjima i mrljama, a koje se ne bi prodale u supermarketima. Postupkom fermentacije ih ekstrahira u prirodnu fruktozu. Krajnji rezultat je zaslađivač bez kalorija i bilo kojih drugih šećera ili njihovih nadomjestaka.

Osim prirodnih zaslađivača izrađuju i prirodne konzervanse na bazi mrkve za umake, juhe i pekarske proizvode. Također prave i emulgatore od kore banane ili krumpira.

Kružna ekonomija je jedan od glavnih ciljeva  

Ova tvrtka surađuje s nizozemskom tvrtkom Rotterdam Circulair koja se fokusirala na ponovnu upotrebu i recikliranje otpada, a cilj joj je uspostaviti kružno gospodarstvo u gradu Rotterdamu do 2030. godine.

Plutajuća farma: Krave hrane ostacima iz restorana, a one grad opskrbljuju mlijekom

"Naši proizvodi pružaju mogućnost da proizvođači hrane i pića mogu istaknuti oznaku prirodnog podrijetla, kako bi potrošači znali što se nalazi u njihovoj hrani", izjavio je Gij Gieles, glasnogovornik Fooditive-a.

Tvrtka Fooditive je registrirana i u Švedskoj, a Gieles kaže kako se nada da će se tvrtka proširiti i u ostale nordijske zemlje, zatim Jordan odakle dolazi i osnivač Abushokhedim te Veliku Britaniju. Za širenje na SAD potrebno je premostiti njihove propise o hrani. 


Tagovi

Konzervansi Emulgatori Fooditive Nizozemska Zaslađivači Kružna ekonomija Oštećeno voće


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!