Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kukci u prehrani
  • 15.05.2021. 16:30

Odobreno korištenje ličinki brašnara na europskom tržištu hrane

Na potrošačima je da odluče žele li ih jesti, stoji u bilješci izvršne vlasti EU-a.

Foto: Depositphotos/RomanNerud
  • 424
  • 33
  • 0

Osušeni žuti crvi brašnara stavljaju se u promet u Europskoj uniji nakon što je 27 država članica dalo zeleno svjetlo prijedlogu da se ličinke kukca Tenebrio molitor stave na tržište kao nova hrana, javlja euractiv.

Potez je uslijedio nakon što je EU agencija za sigurnost hrane (EFSA) ove godine objavila znanstveno mišljenje koje zaključuje da su crvi sigurni za jelo. Smatraju da su oni bogati proteinima, bilo da se jedu cjeloviti ili u prahu kao sastojak druge hrane. Međutim, EFSA je istaknula da postoje određene alergijske reakcije koje se mogu pojaviti kod ljudi s postojećim alergijama na rakove i grinje.

Prema Europskoj komisiji, upotreba kukaca u prehrani kao zamjena za proteine nije ništa novo, budući da se oni jedu u mnogim dijelovima svijeta. "Na potrošačima je da odluče žele li ih jesti", stoji u bilješci izvršne vlasti EU-a.

Insekti kao hrana predstavljaju tek nišu u prehrambenoj industriji, ali dužnosnici EU smatraju da bi njihov uzgoj za hranu mogao imati koristi za okoliš. UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) ih naziva zdravim i vrlo hranjivim izvorom masti, proteina, vitamina, vlakana i minerala.

Nakon odobrenja država članica, narednih će tjedana biti usvojena uredba EU kojom se sušeni žuti crvi odobravaju kao hrana.


Tagovi

Kukci Prehrana Insekti Nova hrana Brašnari Crvi Tenebrio molitor


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.