Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Altenativna energija
  • 24.10.2014. 08:10

Okomina i koštice višanja kao gorivo za sušenje

Kocenje, okomina, ili kako ga već zovu. No, klip kukuruza bez zrna oduvijek je bio gorivo na našim selima. I danas je u kombinaciji s košticama višanja zanimljiv energent u tvrtki Grbić d.o.o.

  • 1.073
  • 91
  • 0

Ivica Grbić mnogima je poznat kao prvi čovjek uzgoja i proizvodnje bundevina ulja u Hrvatskoj. Posjetili smo ga u sjedište njegove tvrtke u Požegi. No, ovoga je puta naš razlog dolaska bila energetska obnova njegova pogona za sušenje. Naime, alternativna goriva su danas hit, ali i potreba. A kod Grbića je ono postala i potreba i ogledni primjer kako se to radi. Iskorištena otpadna masa, sredstva Europske unije.

"Kao gorivo upotrebljavamo koštice višanja koje nabavljamo iz tvornica za preradu višanja u Hrvatskoj. A najviše je pak goriva iz našeg nusproizvoda, a to je okomina kukuruza", ističe Grbić pokazujući nam pogon za sušenje napravljen tim programom.

Okomina i koštice višanja kao gorivo za sušenje

Inače, za klip kukuruza bez zrna, kojeg se u raznim krajevima Hrvatske zove različitim nazivima, oduvijek je znano da se koristilo kao gorivo. Kocen, batuk, baturak, ščavina, komušina, batuček, oklipak. bataljika, ajdamak, okomina, batakljuša ili komaljika. Sve su to nazivi za otpadak kojega Grbić koristi u proizvodnji energije.

Tvrtka Grbić d.o.o. organizirana je 1990. kao obiteljsko gospodarstvo s djelatnostima vlastite poljoprivredne proizvodnje, kooperativne poljoprivredne proizvodnje, skladištenjem i doradom poljoprivrednih proizvoda (silos, dorada sjemena, uljara, pekara), prometom poljoprivrednih proizvoda, ekološkom proizvodnjom, stočarstvom i ratarstvom te uslugom vođenja knjigovodstva obiteljskim gospodarstvima.

"Posjedujemo oko 100 ha vlastitih površina, 200 ha zemlje u zakupu, a s površinom od oko 2.500 ha opslužujemo oko 80 OPG-a u kooperativnoj proizvodnji", ističu na svojoj web stranici. Ove sezone su radili nešto manje, nekih 200 hektara.

Od toga je u ovoj sezoni 40 hektara bilo pod bundevama. No, upravo na svoj toj zemlji ostane i mnogo otpada koje se iskoristi za zaoravanje u tlo, ili pak kao kada je u pitanju okomina, gorivo.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Ivica Grbić Kukuruz Okomina Višnje Koštice Ulje Komušina Europska komisija Baturak Gorivo Kocen Pogon za sušenje Nusproizvod OPG Bundevino ulje Alternativno gorivo


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]