Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene hrane
  • 06.03.2016. 15:00

Oporavak cijena poljoprivrednih proizvoda

Agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO izvijestila je da je pad cijena hrane zaustavljen u veljači.

Foto: pixabay.com
  • 1.072
  • 170
  • 0

Agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO izvijestila je da je pad cijena hrane zaustavljen u veljači. Naime, značajno poskupljenje palminog ulja neutraliziralo je na neki način pad cijena šećera i proizvoda mliječne industrije.

Najznačajnija promjena u odnosu na trend stagnacije cijena bilježio je indeks cijena biljnih ulja, koji je u odnosu na siječanj skočio za 8%. Ostale su namirnice u košarici više nego apsorbirale to poskupljenje, ističu u agenciji UN-a za hranu, izdvajajući pad cijena šećera za 6,2% u odnosu na siječanj zbog obilnih globalnih zaliha i boljih uvjeta uzgoja u Brazilu, vodećem proizvođaču i izvozniku te namirnice.

Cijene mlijeka i šećera vrtoglavo padaju

Pale su i cijene mlijeka i mliječnih proizvoda, za 2,1% na mjesečnoj razini, pritisnute ponajprije slabim kineskim uvozom. Cijene žitarica ostale su gotovo nepromijenjene u odnosu na siječanj dok su na godišnjoj razini smanjene 13,7%. Najviše su u toj kategoriji na mjesečnoj razini pale cijene pšenice, za 1,5%, zbog slabog trgovanja i očekivanja kontinuirano velike izvozne ponude.

Nasuprot tome, cijene riže blago su ojačale, navode u FAO-u. Indeks koji iskazuje cijene mesa neznatno je pak porastao u odnosu na revidiranu vrijednost za siječanj, zbog viših cijena govedine i svinjetine, pokazuju podaci agencije UN-a.

Pad proizvodnje pšenice u 2016.

Trend smanjenja proizvodnje pšenice se nastavlja i u 2016. FAO je procijenio da bi ovogodišnja proizvodnja pšenice zbog nedostatka padalina mogla biti oko 723 milijuna tona, što je manje za 1,4% u odnosu na 2015. godinu. Manje zasijanih površina u Ruskoj Federaciji i Ukrajini razlog je ovakvim prognozama.

Foto: pixabay.com


Tagovi

FAO Cijene hrane Košarica proizvoda


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]