Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržnice Osijek
  • 22.09.2017. 15:00

Osijek i Pečuh pokrenuli "domaću hranu za domaće ljude"

U Osijeku je predstavljen projekt "Domaća hrana za domaće ljude", koji provodi tržnica iz Osijeka s tržnicom iz Pečuha.

Foto: trznica.hr
  • 887
  • 63
  • 0

S obzirom na to da nema ruralnog turizma bez hrane, pri čemu se, naravno, misli na domaću proizvodnju koja se treba prezentirati turistima, Tržnica d.o.o. Osijek je u prostorijama HGK - Županijske komore Osijek, održala konferenciju povodom početka međunarodnog projekta "Domaća hrana za domaće ljude" koji zajednički provode s tržnicom iz Pečuha.

Na istoj su hrvatski i mađarski projektni timovi predstavili cjelokupan projekt i projektne aktivnosti koje su osmišljene kako bi tržnice u Pečuhu i Osijeku snažnije promovirale lokalni razvoj i zdrav život.

Mađarski je konzultant, Gallosi Gabor elaborirao očekivane rezultate projekta koji kazuju da će se napraviti nova metodologija korištenja lokalnih proizvoda na koje će se staviti fokcus, a neki od alata svakako su marketing, tržišne parade, fotodokumentacija, informacijske ploče, bicikl s povrćem i još brojni drugi.

Na to se nadovezala Ljiljana Olujić predsjednica Udruge EcoRural Net, koja je u prvi plan stavila svježe, zdravo i domaće, od čega, naravno, sve i kreće. Ukazala je potom na šokantnu činjenicu koja kazuje da se u EU godišnje baca preko 88 milijuna tona hrane, od čega je čak preko 50% zdravstveno ispravne.

Konferenciji su nazočili i predstavnici Grada Osijeka i Grada Pečuha, te Biljana Borzan, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, a koja je u ovom trenutku i članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane. Borzan je istaknula da smanjenje bacanja hrane nije samo socijalni, nego i ekološki problem koji se na što adekvatniji način treba riješiti, dok je Boris Piližota, zamjenik gradonačelnika Osijeka napomenuo da Osječka tržnica unatoč ubrzanom načinu života i nedostatku vremena i dalje živi, za što su, dakako, zaslužna i naša obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja na istoj plasiraju svoje proizvode.

Direktor osječke tržnice, Ante Šimić objasnio jee da se kroz populariziranje domaće, zdrave i eko hrane nastoji stvoriti navika kod potrošača da kupuju upravo takve proizvode. Iz tog su razloga organizirali manifestaciju "zeleni četvrtak", čiji je ovaj projekt nadogradnja.

Foto: trznica.hr


Tagovi

Domaća hrana Eko hrana Međunarodni projekt Tržnica Osijek Ljiljana Olujić Biljana Brozan


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]