Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro-klaster
  • 08.09.2020. 10:40
  • Vukovarsko-srijemska, Vukovar

Ostvarili zacrtano: Imamo prva certificirana domaća jaja bez GMO-a

Tvrtka Agro-klaster d.o.o. vlasnik je certifikata koji jamči kako su jaja iz slobodnog uzgoja, koja za njih proizvode kooperanti s područja Vukovarsko-srijemske županije - GMO free.

Foto: Vedran Stapić (ilustracija)
  • 580
  • 469
  • 0

Godinu dana od kako je započela provedbu projekta proizvodnje jaja iz slobodnog uzgoja na području Vukovarsko-srijemske županije, tvrtka Agro-klaster d.o.o. iz Vinkovaca, čiji su osnivači ova županija, općine Cerna, Vrbanja, Drenovci, Lovas i Stari Jankovci, osječki Fakultet agrobiotehničkih znanosti i Zadruga za proizvodnju voća i povrća “Vinkovačka šparoga”, postala je vlasnikom certifikata koji jamči kako su jaja iz slobodnog uzgoja proizvedena kod kooperanata klastera bez GMO te su kao takva prva u Hrvatskoj koja uopće imaju takav certifikat.

"Ovo nam je bio cilj od prvog dana i jako smo ponosni. Osnovani smo s ciljem da povežemo obiteljske poljoprivredne proizvođače i prenesemo im nove tehnologije i znanja i mislim da smo osiguranjem ovog certifikata napravili veliki korak ka tomu", kazao je direktor Agro-klastera Zdenko Podolar rekavši kako s 18 kooperanata i trenutačnom proizvodnjom nisu veliki proizvođač, ali njegovo djelovanje jako puno znači za OPG-ove u ovoj županiji.

Slijedi i otvaranje farme sa 4.000 koka nesilica 

Podolar je najavio kako će se u studenom u Soljanima otvoriti farma klastera u kojem će biti smješteno oko 4.000 koka nesilica te bi do kraja godine ukupna proizvodnja jaja u okviru njih trebala doseći 10.000 komada na dnevnoj razini.

Tvrtka Agro-klaster vlasnik je vrijednog certifikata (Foto: Alen Kuns)

"Osim što promoviramo domaće proizvode, ovdašnjim proizvođačima prenosimo i iskustva naprednijih poljoprivrednih država, a potrošačima nudimo ono što bi oni doista htjeli konzumirati", napomenuo je rekavši kako je u 2020. godini klester isporučio više od 700.000 komada jaja na tržište, što bi bilo i puno više da nije bilo pandemije koronavirusa koja je i ovdje ostavila negativne posljedice.

Klaster potiče ne samo ekonomski, nego i demografski razvoj

Po njegovim riječima, postoji i interes novih proizvođača koji nažalost nadilazi njihove organizacijske mogućnosti tako da za sada ne postoje mogućnosti za pretjerano širenje proizvodnje. "Moramo ići na vlastitu proizvodnju jer ona jamči održivost cijelog projekta. Ovo što radimo s kooperantima radimo i kao demografsku mjeru, a ne samo ekonomsku. Želimo pokazati da umrežavanje ima smisla i da se na taj način može doći do kupaca", napomenuo je rekavši kako se ulaganje u novu farmu koka nesilica u Soljima procjenjuje na oko 3,5 milijuna kuna s kapacitetom 6.000 koka.

Postupak certifikacije obavila je tvrtk SGS Adriatica koja je članica švicarske certifikacijske kuće SGS, a u ime koje je Drago Gojić, voditelj certifikacija, kazao kako je u cijeloj priči težište bilo na procjeni procesa proizvodnje hrane s kojom se hrane koke nesilice.

Prezentacija je održana u Vukovaru, u Palači Srijem (Foto: Alen Kuns)

"Dakle, prvi korak je bio certificiranje tvornice stočne hrane od Belja. Svi kooperanti koriste tu hranu i nakon toga je uslijedila faza obilaska svih kooperanata, provjera pocesa hranjenja, uzimanja uzoraka i ispitivanje u laboratoriju", pojasnio je Gojić rekavši kako su Agro-klaster i Belje u cijeloj Hrvatskoj jedini proizvođači koji su ispunili uvjete Dunav Soja, međunarodnog udruženja sa sjedištem u Beču koje se zalaže za unaprjeđenje uvjeta za održivu proizvodnju genetski nemodificirane soje u Europi.

Znanstvena podrška projektu s FAZOS-a 

Zadovoljstvo je izrazio i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić koji je ustvrdio kako je Agro-klaster dosadašnjim djelovanjem pokazao punu opravdanost osnivanja.

Projekt je pozdravila i prof.dr.sc. Zlata Kralik s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku rekavši kako je FAZOS cijelom projektu dao znanstvenu podršku u vidu savjeta i razgovora. "Nama se pridružio i Agronomski fakultet iz Zagreba koji je također ovdje imao vrlo značajnu ulogu", rekla je kazavši kako cijelom projektu proizvodnje jaja iz slobodnog uzgoja nije kraj te slijedi projekt obogaćivanja jaja selenom prirodnim putem. 


Tagovi

Jaja bez GMO-a Farma koka nesilica Jaja iz slobodnog uzgoja Agro-klaster


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.