Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pakiranje jaja
  • 12.01.2020. 16:30
  • Vukovarsko-srijemska, Lovas

Otvoren pakirni centar za jaja iz slobodnog uzgoja vrijedan 4,5 milijuna kuna

Plan je do polovice godine imati oko 10.000 koka nesilice i proizvodnju od 9.000 komada jaja dnevno.

Foto: Općina Lovas/lovas.hr
  • 1.236
  • 154
  • 0

U pograničnom mjestu Lovas na istoku Vukovarsko-srijemske županije u petak je u sklopu Agro-klastera d.o.o. otvoren pakirni centar za jaja iz slobodnog uzgoja kapaciteta do 2.200 jaja na sat, vrijedan 4,5 milijuna kuna, a financiran najvećim dijelom iz županijskog proračuna.

"Taj projekt Agro-klaster je pokrenuo uz potporu Vukovarsko-srijemske županije i ima dvije komponente, kooperantsku koja podrazumjeva suradnju s OPG-ovima proizvođača jaja, kojih je trenutačno devet uključeno, a u pripremi je još njih pet, šest, dok drugu komponentu predstavlja izgradnja objekta za vlastitu proizvodnju jaja, koji će biti u Soljanima i imat će puno veći kapacitet", kazao je direktor Agro-klastera Zdenko Podolar.

Po njegovim riječima, projekt pakirnice jaja u Lovasu komercijalne je naravi i za sada zadovoljava potrebe tržišta. "Ne stajemo na ovoj proizvodnji. Idemo i dalje te računamo da ćemo do polovice godine imati oko 10.000 koka nesilice i proizvodnju od 9.000 komada jaja dnevno, što bi nas u potpunosti zadovoljilo", naveo je Zdenko Podolar.

Po riječima načelnice općine Lovas Tanje Cirbe, u obnovu objekta pakirnice ta je općina uložila oko 80.000 kuna, a za razvoj poljoprivrede u općinskom proračunu je u 2020. godini osigurano 110.000 kuna.

"Svi gospodarski projekti, pa i ovaj, od velikog su značaja za nas i opstanak naših ljudi u ovom pograničnom području. Bez ovakvih aktvinosti nema života ovdje", kazala je načelnica Cirba dodajući kako su općinske vlasti u želji da pomognu poljoprivrednim proizvođačima pripremile program potpora koji je zaživio krajem prošle godine, a namjenjen je izgradnji nastambi za sve autohtone životinje, a od ove godine u program je uvršteno i sufinanciranje nabavke pilenki odnosno koka nesilica.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić ustvrdio je kako je do sada jedna od najvećih problema vukovarsko-srijemskih proizvođača bio pronalazak kupaca.

"Mislim da polako rješavamo i taj problem. Slaže se kamenčić po kamenčić i u poljoprivredi i stvari dolaze na svoje mjesto. U zajedništvu s proizvođačima i strukom mislim da ćemo uspjeti poljoprivredu postaviti na zdrave noge", kazao je župan Galić, dodavši da Vukovarsko-srijemska županija svoju gospodarsku priliku vidi u poljoprivredi, drvnom sektoru i obnovljivim izvorima energije.

Proizvođač jaja Goran Rubić iz Nuštra, koji ima 300 koka neslilica, za Agro-klaster proizvodi dnevno oko 250 jaja M i L kvalitete po otkupnoj cijeni od jedne kune. "Tu se radi o tisućama komada jaja mjesečno i u daljoj budućnosti namjeravam širiti proizvodnju. Za sada je suradnja dobra", kazao je kratko Rubić.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Jaja Pakirni centar za jaja Agro klaster Koke nesilice