Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kuća Baranjskog kulena
  • 03.05.2021. 10:30
  • Osječko-baranjska, Beli Manastir

Otvorena Kuća Baranjskog kulena - na raspolaganju za proizvođače, ali i potrošače

Konačni cilj je izgraditi cijeli proizvodni lanac koji počinje s proizvođačima živih životinja, nastavlja se preko sustava klanja i rasijecanja, te pripreme mesa za proizvodnju kulena sukladno specifikaciji.

Foto: Kristina Babić/ Kuća Baranjskog kulena
  • 1.418
  • 39
  • 0

Hrvatska je dobila "Kuću Baranjskog kulena“. Naime, završnom konferencijom označen je dovršetak izgradnje i opremanja novog prostora za proizvodnju te uređenje prostora za degustacije, prezentacije, ali i edukacije o najpoznatijem, tradicionalnom baranjskom suhomesnatom proizvodu. 

Kako stoji u priopćenju, Kuća je ukupne površine 364,98m², pogon za preradu mesa ima pet odvojenih jedinica potpuno opremljenih strojevima za mljevenje i miješanje mesa, punjenje, a tu su i komore za fermentaciju te hladno dimljenje kao i komore za sušenje kulena. 

Cijeli proizvodni lanac

Kako pojašnjava Kristina Babić, glavna ideja ovog pogona je dati ujednačenu kvalitetu proizvoda kroz cijelu godinu, neovisno o godišnjem dobu, a svaki pojedinačni pogon godišnje može proizvesti nekoliko tona suhomesnatih proizvoda.

Zgrada za prezentaciju proizvoda ima površinu 187,56m², opremljena je suvremenom informatičkom opremom i služit će za promidžbu i prodaju, ali i kontinuiranu edukaciju proizvođača. 

Konačni cilj je izgraditi cijeli proizvodni lanac koji počinje s proizvođačima živih životinja, nastavlja se preko sustava klanja i rasijecanja, te pripreme mesa određene kvalitete za proizvodnju kulena sukladno specifikaciji, koju će na kraju potvrditi certifikacijsko tijelo. 

Kuća Baranjskog kulena 

"U cijeli proces uključena je i domaća, nadaleko poznata baranjska paprika, a na kraju dobijemo vrhunski proizvod na koji svi možemo biti ponosni", istaknuto je na konferenciji. 

Prepoznatljiv simbol baranjskog kraja

Inače, ovaj projekt proveden je u sklopu Intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda, ukupna vrijednost projekta je 12.504.591,72 kuna, od čega iznos bespovratne potpore iznosi 10.628.902,96 kuna. Preostala sredstva dobivena su iz Europskog fonda za regionalni razvoj, iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija, te iz proračuna Grada Belog Manastira. 

Projekt je proveden u partnerstvu s Udrugom proizvođača kulena – Baranjski kulen, a veliku podršku, osobito na samom početku, dala je i tvrtka Belje, koja je također član Udruge. 

"Naša Udruga osnovana je prije 14 godina s glavnim ciljem zaštite proizvodnje Baranjskog kulena. Sedam godina radili smo na procesu zaštite i dokazivanju tradicionalne proizvodnje koja se u ovom području provodi više od sto godina“, istaknuo je tom prigodom Miodrag Komlenić, predsjednik Udruge.

Kao jedan od prepoznatljivih simbola ovoga kraja, prisjetio se, baranjski kulen zaštićen je i registriran na razini Europske unije još 2012. godine. 

"Jedan je od 17 hrvatskih proizvoda sa zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla i ova Kuća, za nas proizvođače, predstavlja važan iskorak u daljnjoj afirmaciji proizvodnje, promociji i prezentaciji“, naglasio je.

Ugovor za početak projekta potpisan je 23. svibnja 2019. godine. Nakon završne konferencije kreće raspisivanje javnog natječaja za korištenje proizvodnih pogona, a puno stavljanje u funkciju očekuje se najkasnije početkom lipnja ove godine.

Kuća je i velika šansa za proizvođače ovog kulena  

Uručena dva ugovora

Na završnoj konferenciji prisustvovala je i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak koja je tijekom posjeta uručila i dva nova ugovora.

Prvi ugovor odnosi se na financiranje projektnog prijedloga "Prijelaz preko pruge u Šumarini“, a Gradu Belom Manastiru odobreno je 250.000 kuna bespovratnih sredstava.

Drugi, značajno veći ugovor, namijenjen je financiranju projektnog prijedloga "Izgradnja skladišnih kapaciteta“ u belomanastirskoj Poslovnoj zoni, a Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije projekt će sufinancirati u iznosu od 10 i pol milijuna kuna.


Fotoprilog


Tagovi

Kuća Baranjskog kulena Baranjski kulen Suhomesnati proizvodi Baranjska paprika Pogon Udruga proizvođača kulena - Baranjski kulen


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.