Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja ulja
  • 18.10.2022. 12:00
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Neum

Otvorena prva uljara u Neumu - pogon za preradu maslina

Ovim je pitanje otkupa i prerade, kao jedno od najvažnijih pitanja za proizvođače, uglavnom riješeno.

Foto: Vlada HNK
  • 263
  • 55
  • 0

Prva uljara, odnosno pogon za preradu maslina i proizvodnju maslinovog ulja, otvorena je jučer, 17. oktobra u Neumu. Riječ je o projektu vrijednom 1,3 miliona maraka.

Prvu uljaru u jedinom bh. gradu na moru je u poslovnoj zoni Dubrava u Moševićima otvorio premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg, koji je naveo kako su zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave odnosno Općine Neum, osmislili smo i realizirali ovaj pogon koji predstavlja značajan korak ka još jačem i još bržem razvoju privrede.

Snažan zamah rastu i jačanju lokalne sredine

"Vlada HNK-a prepoznaje i snažno podržava sve ideje koje će, u konačnici, značajno uticati na ubrzan razvoj naše privrede, ujedno dajući snažan zamah rastu i jačanju lokalne sredine u kojoj su sami projekti realizirani" rekao je Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona, prilikom svečanog puštanja u rad ovog pogona. 

Hercegovačka ulja prate evropske standarde - predstavljeni rezultati istraživanja

Dodao je kako je za realizaciju neumskog pogona za preradu maslina Vlada HNK-a izdvojila značajna finansijska sredstva te da ima kapacitete koji mogu zadovoljiti potrebe ovdašnjih maslinara.

Riješeno pitanje otkupa i prerade

Ovim je pitanje otkupa i prerade, kao jedno od najvažnijih pitanja za proizvođače, uglavnom riješeno. Ukoliko tržište bude tražilo dodatno širenje kapaciteta, premijer Herceg ističe da će Vlada i za to imati razumijevanja i sluha.

Dani masline i maslinovih ulja 2022 - dostavite uzorke na vrijeme

"Neum, ali i sve druge općine i gradovi u HNK-u, i u meni lično i u kantonalnoj vladi imaju i imat će istinskog prijatelja i partnera koji je spreman, zajedničkim naporima, predano raditi na stvaranju boljih uslova za život svakog našeg sugrađanina", poručio je Herceg.


Fotoprilog


Tagovi

Uljara Prerada maslina Neum Proizvodnja maslinovog ulja Otkup malina Nevenko Herceg


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]