Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HAPIH
  • 28.12.2019. 13:30

Označavanje domaćih proizvoda odsad u nadležnosti HAPIH-a

Uz postojeće Mlijeko, meso i jaja hrvatskih farmi, Med hrvatskih pčelinjaka te Brašno i kruh hrvatskih polja, u planu je i proširenje sustava označavanja na kategorije proizvoda: voće, povrće i ulje.

Foto: Vedran Stapić
  • 534
  • 42
  • 0

Sustav neobaveznog označavanja poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i zaštićeni znakovi: Mlijeko, meso i jaja hrvatskih farmi, Med hrvatskih pčelinjaka te Brašno i kruh hrvatskih polja, odlukom Upravnog vijeća Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, uz prethodnu suglasnost Ministarstva poljoprivrede, ulaze u nadležnost HAPIH-a, objavila je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu na svojim stranicama. 

"Svrha neobaveznog sustava označavanja je informiranje potrošača o podrijetlu proizvoda s ciljem zaštite i jačanja domaće poljoprivredne proizvodnje, a dodijeljenim znakom HAPIH jamči podrijetlo domaćih proizvoda kroz praćenje sljedivosti", objašnjavaju. 

Kako dodaju, rad na sustavu odvijat će se u sklopu djelokruga rada HAPIH-ovih ustrojstvenih jedinica: Centra za sigurnost hrane i Centra za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda.

U planu je i proširenje sustava označavanja na kategorije proizvoda: voće, povrće i ulje, a pružanjem jasnog putokaza hrvatskim potrošačima, cilj ovog sustava je jačanje tržišne pozicije i sigurniji plasman proizvoda hrvatskim primarnim poljoprivrednim proizvođačima i hrvatskoj prehrambenoj industriji.


Tagovi

HAPIH Označavanje proizvoda Mlijeko s hrvatskih farmi Med hrvatskih pčelinjaka


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.