Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dokazana kvaliteta
  • 22.02.2023. 10:30

Oznaka "Dokazana kvaliteta" zatražena i za svinjsko meso, mlijeko i mliječne proizvode

Ovu oznaku trenutno koriste sektor voća, konzumnih jaja, povrća i meso peradi.

Foto: Depositphotos/Lihodeev
  • 1.368
  • 78
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je da je zaprimilo dva nova zahtjeva za priznavanje oznake "Dokazana kvaliteta" koji se odnose na sektore proizvodnje svinjskog mesa te mlijeka i mliječnih proizvoda.

Podnositelji zahtjeva za svježe svinjsko meso su Središnji savez udruga uzgajivača svinja Hrvatske i Hrvatska poljoprivredna komora, a za mlijeko i mliječne proizvode HPK.

"Svaka fizička ili pravna osoba koja ima pravni interes i koja ima sjedište ili prebivalište u Republici Hrvatskoj može u roku od 30 dana od dana objave ove Obavijesti podnijeti prigovor na podneseni Zahtjev sukladno članku 98. stavku 6. Zakona o poljoprivredi", navode u priopćenju.

Specifikaciju proizvoda za svježe svinjsko meso pronađite ovdje, za mlijeko i mliječne proizvode na ovom linku.

Kako navode iz Ministarstva, uspostavili su dobrovoljni nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda "Dokazana kvaliteta" radi postizanja veće prepoznatljivosti i promocije domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda više kvalitete odnosno proizvode s posebnim karakteristikama unutar pojedinih sektora, između ostalih, mlijeka, mesa, voća, povrća, jaja, meda.

Osim informiranja potrošača o dodanoj vrijednosti proizvoda odnosno o tome da je upravo Hrvatska zemlja podrijetla glavnog sastojka te ujedno i zemlja gdje je taj proizvod proizveden ili prerađen, a ovaj sustav štiti i proizvođače od nepoštenih praksi.

Trenutno priznate oznake "Dokazana kvaliteta" odnose se na sektore voća, konzumnih jaja, povrća i mesa peradi, podsjetili su.


Tagovi

Dokazana kvaliteta Oznaka Ministarstvo poljorivrede Svinjsko meso Mlijeko Mliječni proizvodi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]