Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paški sir
  • 26.11.2019. 16:30

Paški sir dobio EU oznaku zemljopisnog porijekla

Susjedna Hrvatska sada ima 24 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji je naziv registriran u Evropskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog porijekla.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
  • 163
  • 65
  • 0

Evropska komisija objavila je da je "Paški sir", proizvod iz susjedne Hrvatske upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti (ZOI) i zaštićenih oznaka zemljopisnog porijekla (ZOZP). Proces zaštite naziva započeo je prije više od dvije godine, u julu 2017. godine, kada je Udruga proizvođača Paškog sira otoka Paga, podnijela hrvatskom Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za zaštitu oznake izvornosti pod nazivom "Paški sir“.

Hrvatska tako sada ima 24 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji je naziv registriran u Evropskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog porijekla.

Zanimljivo je znati što su sve susjedi uspjeli zaštititi uz naziv Paški sir. Do sada su registrirani Krčki pršut, Ekstra djevičanskog maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinski kiselo zelje / Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut / Istrski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen / Slavonski kulin, Međimursko meso 'z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina, Istra, Paška sol i Zagorski mlinci.

Mala EU škola - što su zaštićeni proizvodi

EU znak zaštićene oznake izvornosti odnosno zaštićene oznake zemljopisnog porijekla koji se nalazi na ambalaži potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.

Osim toga, dio proizvoda sa ovim oznakama naći će se i na policama u Kini. Na posljednjem sastanku u toj najmnogoljudnijoj zemlji, ovoga novembra, povjerenik Evropske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan i hrvatska ministrica poljoprivrede Marija Vučković potvrdili su dogovor o prvih šest zaštićenih hrvatskih proizvoda koji će se naći na kineskom tržištu i to "Neretvanska mandarina“, "Baranjski kulen“, "Dalmatinski pršut“, "Drniški pršut“, "Lički krumpir“ i "Dingač“. Tada je dogovoreno da se na popisu nađe i sedmi proizvod, Istarski pršut“/“Istrski pršut“, ali kao zaštićeni proizvod Hrvatske i Slovenije. 

Specifikaciju proizvoda Paški sir možete pogledati ovdje.

Zemljopisno područje proizvodnje "Paškog sira“ obuhvaća područje otoka Paga i dva otočića Maun i Skrda. To je ovčji sir tvrdog tijesta proizveden iz punomasnog ovčjeg mlijeka izvorne pasmine paška ovca, a mlijeko za proizvodnju "Paškog sira“ dobiva se od paških ovaca uzgojenih na poluekstenzivan način koje tijekom cijele godine borave na ograđenim pašnjacima unutar zemljopisnog područja proizvodnje.

Specifičnost uzgoja paške ovce temelji se na njihovom cjelodnevnom boravku na pašnjacima te konzumaciji aromatičnog i ljekovitog bilja, što se odražava ne samo na količinu proizvedenoga mlijeka nego i na njegov kemijski sastav i preradbene osobine. 


Tagovi

Paški sir Zaštićeni naziv Oznaka porijekla Oznaka izvornosti


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.