Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PDV
  • 05.09.2018. 16:00

PDV neće biti niži na sir, jogurt, vhrnje, maslac? Sudjelujte u javnoj raspravi i pokušajte promijeniti prijedlog Zakona o PDV-u!

Fermentirani mliječni proizvodi vrlo su zdravi pa se smatra kako bi nižom stopom trebalo potaknuti potrošače na njihovu konzumaciju.

Foto: Pixabay/21150
  • 552
  • 25
  • 0

Jogurt, sir i vrhnje nisu namirnice uvrštene na popis onih na koje će se plaćati niža stopa PDV-a. U Udruzi hrvatskih proizvođača i prerađivača mlijeka CroMilk neugodno su izenađeni takvom odlukom. 

Inače, fermentirani mliječni proizvodi vrlo su zdravi pa se smatra kako bi nižom stopom trebalo potaknuti potrošače na njihovu konzumaciju. U udruzi CroMilk smatraju da osim na prethodno spomenute proizvode treba uvesti i manji PDV na maslac. 

"Svakako treba razmisliti o što nižem PDV-u na fermentirane mliječne proizvode. S obzirom da je na mlijeko pet posto, za ostale bi proizvode ako nije moguće tako, onda 13 posto", rekao je Dalibor Janda iz Cromilka, a s njima se slažu i u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori gdje Mladen Jakopović ističe kako se svi ti prehrambeni proizvodi iz mliječnog sektora u Hrvatskoj po statistici nalaze na samom začelju korištenja. Upravo bi zbog toga trebalo sniziti stopu PDV-a jer, kako kaže Jakopović, nije isto je li 25 ili 13 posto. 

Osim što bi na ovaj način fermentirani, vrlo zdravi proizvodi bili pristupačniji potrošačima, uvelike bi, kažu u CroMilku, pomogli i mljekarskom sektoru koji je na koljenima budući da je u posljednjih 10 godina broj isporučitelja mlijeka smanjen 80%, a broj krava za 31%. 

U CroMilku se čude što je u prijedlogu Zakona ostavljena niža stopa na svježe meso, bez uključivanja mliječnih proizvoda jer, kako kažu, proizvodnja goveđeg mesa u Hrvatskoj vezana je uz proizvodnju mlijeka. 

"Ostane li prijedlog Zakona ovakav, država će poticati uvoz svježeg goveđeg mesa, što im sigurno nije namjera. Unatoč snažnim uvoznim pritiscima, hrvatska mljekarska industrija je opstala i Vlada joj treba stvoriti uvjete kakvi postoje u susjednim zemljama. Smanjivanje stope za gotove mliječne proizvode dovest će do snažnijih multiplikativnih učinaka koji će u konačnici povećati proračunske prihode, čuvati zdravlje građana te doprinijeti razvoju naših ruralnih krajeva", tvrdi Janda zaključivši da bez krava nema ni ratarstva.

Ministar financija Zdravko Marić sve komentira riječima kako je rasprava o PDV-u još uvijek u tijeku, a mi podsjećamo da traje još danas i sutra, 6. rujna. Sudjelovati možete na ovoj poveznici. 


Tagovi

PDV Niža stopa PDV-a CroMilk Dalibor Janda Zdravko Marić Sir Vrhnje Jogurt Maslac


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.