Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište hrane
  • 11.09.2022. 16:30

Peradari u Francuskoj na koljenima: Ugrožava ih ptičja gripa i ukrajinska piletina

Peradarski sektor je pogođen virusnom bolešću, skupim inputima i uvozom jeftine piletine.

Foto: Depositphotos/fransz
  • 1.447
  • 72
  • 0

U Francuskoj strahuju da će novi val ptičje gripe ostati zauvijek prisutan. Razlog tome je što su vjetrovite litice otoka Rouzic prepune morskih ptica, sjevernih bluna.

Ljetos se na francuskoj obali Atlantika dogodio val zaraze koji nije sezonski te smanjio njihovu brojnost, navodi Reuters.

Strah od cjelogodišnje gripe

Opravdan strah da bi gripa mogla postati rizikom tijekom cijele godine i endemska za divlje životinje, utemeljen je na pomoru tisuća morskih ptica duž francuskih zapadnih obala.

To predstavlja opasnost za peradarsku industriju, koja je druga po veličini u Europskoj uniji. Ona već trpi velike gubitke, jer je ovaj sektor bio primoran uništiti više od 19 milijuna peradi zbog pojave influence.

Porastao uvoz ukrajinske piletine

Pored ovoga, francuski peradari ukazuju da je porastao uvoz piletine iz Ukrajine kao rezultat ukidanja prilagođenih carina EU. Oni su zatražili da se trenutno obustave isporuke.

Francuzi su poznati po proizvodnji kvalitetne piletine (Foto: V. Stapić)

Naime, Unija je u lipnju nakratko ukinula carine kako bi pomogla ratom razorenoj zemlji i ukinula kvote ukrajinske poljoprivredne robe. To je obuhvatilo 70.000 tona peradi iz te zemlje godišnje i izazvalo rast uvoza od 54 posto. Ukupna količina za 2022. predviđa se na 130.000 i 180.000 tona. Cijena za uvezeno meso je za skoro 50 posto manja od domaće proizvodnje.

Uvoz je dodatno potaknut padom domaće proizvodnje. Za 122 posto povećan je i uvoz iz Brazila, odakle stiže jeftinija roba.

Sve je ovo šok za sektor koji je već pogođen ptičjom gripom i skupim inputima, posebno troškovima za žitarice i rastuće cijene energije.


Tagovi

Francuska Perad Uvoz Ukrajina Piletina Ptičja gripa


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.