Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AZTN
  • 16.11.2022. 08:45
  • Primorsko-goranska, Rijeka

PIK Rijeka kažnjen zbog nepoštene prakse pri otkupu sirovog mlijeka

Između ostalog, proizvođačima - dobavljačima obračunavali su premiju prema isporučenoj količini sirovog mlijeka u litrama, a ne u kilogramima, navodi Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
  • 1.591
  • 78
  • 0

Zbog teške povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja kaznila je PIK d.d., Rijeka sa 100.000 kuna.

Utvrdili su, naime, da je PIK iskorištavajući značajnu pregovaračku snagu svojim dobavljačima - proizvođačima sirovog mlijeka nametnuo više nepoštenih trgovačkih praksi.

Konkretno, otkupljivao je sirovo mlijeko na temelju tipskih ugovora sklopljenih 2019. i 2020. s dobavljačima-proizvođačima pod nazivom Ugovori o otkupu mlijeka, u kojima nije bila sadržana jasna i razumljiva odredba o uvjetima i rokovima isporuke poljoprivrednih ili prehrambenih proizvoda koji su predmet ugovora, kao odredba koja mora biti na jasan i razumljiv način uređena u svakom ugovoru u pisanom obliku sklopljenom između prerađivača i dobavljača.

Isto tako, navode dalje, utvrđeno je da je u razdoblju nakon prestanka važenja ugovora sklopljenih 2019. godine pa do sklapanja sljedećih u 2020., poslovao s dobavljačima-proizvođačima bez ugovora u pisanom obliku, a u odnosu na neke od dobavljača poslovao s njima i prije nego ga je sklopio u pisanom obliku.

"S obzirom na to da Zakon određuje da ugovori između dobavljača i otkupljivača i/ili prerađivača poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda moraju biti sastavljeni u pisanom obliku i sadržavati sve odredbe bitne za poslovni odnos ugovornih strana, opisani propust smatra se nepoštenom, a time i zabranjenom praksom", objašnjava Agencija.

Dodatno, utvrđeno je i da za pruženu uslugu organiziranja otkupa sirovog mlijeka nekima od dobavljača-proizvođača nije izdao račune u skladu sa ZNTP-om i poreznim propisima. Također, protivno ugovorima o otkupu, obračunavao je premiju prema isporučenoj količini u litrama, a ne u kilogramima. Time je dobavljačima-proizvođačima za isporučeno sirovo mlijeko obračunao i isplatio niži iznos od onoga kojeg bi dobili da je premiju obračunavao prema isporučenoj količini u kilogramima, čime je na netransparentan način umanjio vrijednosti isporučenog sirovog mlijeka standardne kvalitete.

Zaključno, kažu, utvrđeno je i da je za sirovo mlijeko isporučeno u razdoblju od siječnja 2020. do svibnja 2020. godine, izvršavao plaćanja dijelu dobavljača-proizvođača mlijeka u rokovima duljim od dopuštenih 30 dana od dana kada je uredno zaprimio račun dobavljača odnosno od dana kada je zaprimio rezultate analize kvalitete mlijeka iz Središnjeg laboratorija za kontrolu kvalitete mlijeka od strane SLKM-a za dobavljače koji ne izdaju račun. I takvo postupanje također predstavlja nepoštenu, a time i zabranjenu trgovačku praksu u smislu ZNTP-a.

"Agencija je izrečenu upravno–kaznenu mjeru u iznosu od 100.000 kuna utvrdila uzimajući u obzir težinu, opseg, vrijeme trajanja i posljedice povrede za dobavljače, kao i više olakotnih okolnosti, smatrajući da je razmjerna učinjenim povredama te da ima odvraćajući učinak, kako za samog počinitelja, tako i za ostale adresate ovoga zakona", opisuju.

Pored zabrane daljnjih postupanja koja su utvrđena nepoštenim trgovačkim praksama, PIK-u je AZTN kao mjeru otklanjanja protupravnih postupanja naložio dostavu dokaza o plaćenoj razlici za manje obračunatu premiju, zajedno s pripadajućim zateznim kamatama, zaključuje se u objavi. 


Tagovi

AZTN ZNTP Nepoštene prakse PIK Rijeka Sirovo mlijeko Otkup Kazna


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]