Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dalmacijavino
  • 04.11.2015. 11:45

Pipi novom vlasniku - 300 radnika na burzu rada

Radnici splitskog Dalmacijavina, njih nešto manje od 300, od prosinca će najvjerojatnije na Zavod za zapošljavanje jer je stečajni upravitelj Perica Mitrović naložio gašenje pogona.

  • 281
  • 39
  • 0

Radnici splitskog Dalmacijavina, njih nešto manje od 300, od prosinca će najvjerojatnije na Zavod za zapošljavanje jer je stečajni upravitelj Perica Mitrović naložio gašenje pogona.

Mitrović je istaknuo da je po zakonu dužan do kraja studenog ugasiti pogone kako bi novi vlasnik mogao preuzeti Dalmacijavino, dok će se trgovine zatvoriti do sredine siječnja, a dodao je i da će novi vlasnik po potrebi zvati radnike na posao ovisno o potrebi.

Na skladištu dovoljno zaliha za još pola godine

"Točno je da će se pogon za punjenje ugasiti, a trgovine zatvoriti. Odluku o tome je donio Odbor vjerovnika, a trebala bi je potvrditi skupština vjerovnika u petak na Trgovačkom sudu. To radimo kako bi kupac, tvrtka Oštrc Marinka Zadre, suvlasnika Viro grupe, u roku od dva tjedna mogla uplatiti 70 milijuna kuna, za koliko je Dalmacijavino kupljeno", kazao je Mitrović dodavši da na skladištu imaju dovoljno zaliha robe za još pola godine.

Dalmacijavino prodano u veljači

Dalmacijavino je nakon dvije godine i 11 pokušaja, prodano u veljači ove godine za 70,5 milijuna kuna Marinku Zadri. Osim 67.000 četvornih metara skladišno-proizvodnog prostora, u Sjevernoj luci prodana je i vinarija u Jelsi i Starom Gradu te zemljište u Vrbanju na Hvaru, a u sklopu ponude je bila i drniška tvornica kvasine, vinogradi i poslovni prostor i skladište u Velikoj Gorici, Vukovaru, Rijeci i Zadru. Tvrtka Oštrc je tako postala vlasnik zaštićenog branda Pipi te ostalih brendova čija je vrijednost procijenjena na osam milijuna kuna. Novi vlasnik Dalmacijavina nakon kupovine najavio je da će vinariju preseliti u Drniš, a proizvodnju Pipija u Grude.

Da se podsjetimo, u procesu stečajnog postupka koji traje od 2012. otpuštena je polovina radnika, ali preostali ponovno uspijevaju pokrenuti proizvodnju u stečaju te vraćanjem Pipija, Pelinkovca i ostalih brandova tvrtke u prodaju ostvaruju iznenađujuće rezultate. Pipi je tako ponovno postao simbol dalmatinskog i nacionalnog gospodarstva, ali ovaj puta ne njegova razvoja, već uništenja.

Legendarna Pipi narančada

Nekadašnji status Pipi narančade bio je zaštitni znak Dalmacijavina, simbol razvoja i uspjeha tadašnjeg dalmatinskog razvoja gospodarstva. Tada je Dalmacijavino proizvodilo devet milijuna litara različitog bezalkoholnog pića godišnje, dok je od toga Pipi činio tri milijuna, ili 12 milijuna bočica. U sezoni 1977./78. Pipi je potukao sve rekorde. Kako bi odali počast ovom brandu koji je nekada u regiji bio popularniji i od danas svjetski poznate Coca-Cole, prisjetimo se kultne reklame u kojoj se pojavljuje Ana Sasso, tadašnja miss Jugoslavije, legendarni plivač maratonac Veljko Rogošić i Ivo Šola, vrhunski vozač i olimpijac.


Tagovi

Dalmacijavino Marinko Zadro Pipi Viro grupa Tvornica kvasine Drniš Oštrc Stečaj Vinarija


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."