Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pivo od banana
  • 05.04.2021. 18:00

Pivo od banana za spas turizma pogođenog koronakrizom?

Proizvedeno je već 1.500 boca od 330 ml, a jedna košta oko 7,40 eura.

Foto: Depositphotos/prasom
  • 223
  • 96
  • 0

Pivo od banana zvuči egzotično kao što je nama egzotičan dio svijeta iz kojeg dolazi - japanske prefekture Shizuoka. 

Ondje se botanički vrt, u kojem su smješteni i aligatori, Atagawa Tropical & Alligator Garden udružio s tvrtkom Hansharo iz obližnjeg grada kako bi proizveli pivo od banana, piše mainichi. Njihov je cilj bio stvoriti jedinstven proizvod za kojega se nadaju da će privući turiste kojih je ondje zbog pandemije sve manje. 

U ovom japanskom vrtu raste oko 120 stabala te voćne vrste, i to oko 20 sorti. Od njih se, između ostaloga, pravi i Izu Banana-wani IPA (banansko-aligatorski IPA, u slobodnom prijevodu, nap.a.) koje je u prodaju pušteno 15. ožujka. 

Kada plodovi sazriju, pažljivo se beru i šalju na preradu u pivovaru, u kojoj se godišnje proizvede oko 50 vrsta tog alkoholnog pića.

Boca košta više od 50 kuna

Prema glavnom tehnologu, Junpeu Yamandiju, za probu su prvo ogulili 12 kilograma banana koje su potom propasirali i pomiješali sa sladom te dodali kvasac kako bi dobili 1.000 litara kremastog pića s blagim okusom ove voćne vrste.

Proizvedeno je već 1.500 boca od 330 ml, a jedna košta oko 8,70 USD s PDV-om, što je oko 7,40 eura. Planirano je da se ovo inovativno piće prodaje u restoranu u sklopu pivovare te na njihovoj internetskoj trgovini.

Međutim, nije ovo prvo pivo od banana. Ono se u pojedinim zemljama, pogotovo afričkim, proizvodi duže vrijeme. U Ugandi predstavlja tradicionalno piće, a najčešće ga piju na vjenčanjima, raznim obredima i sličnim prilikama, piše vinepair. Tradicijski se pravi u Tanazaniji, Burundiji, Ruandi, Keniji i Demokratskoj Republici Kongo. U Europi ga proizvodi belgijska tvrtka Mongozo.


Tagovi

Pivo od banana Japan Spas turizma Koronakriza


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.