Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaća sirovina
  • 16.02.2015. 07:35

Podravka traži kooperante za voće i povrće

Povrće u najvećoj mjeri u pogone na preradu odlazi odmah, još kad je svježe. Zato je važno pravilno rasporediti njegovo preuzimanje, kako bi tvornice radile optimalnim kapacitetom i da se mogu preuzeti sve raspoložive količine.

  • 24.258
  • 1.675
  • 0

Podravka, odnosno njezine dvije tvornice Povrće u Umagu i Kalnik u Varaždinu, u proizvodnji koristi velike količine raznoga povrća. Godišnje se za Kalnik nabavi između šest do devet tisuća tona povrća, ovisno o planovima prodaje, ugovorenim poslovima i prijelaznim zalihama iz prethodne godine.

85-90 % povrća za preradu nabavlja se na domaćem tržištu, dok se ostatak uvozi. Količine variraju ovisno o klimatološkim i agrometeorološkim prilikama te godine, kao i vremenu, urodu i klasama.

Podravkin cilj je otkup domaćeg povrća

"Naš cilj je da maksimalno kupujemo na domaćem tržištu, zbog blizine tvornice, svježine povrća i manjih transportnih troškova. Otkupljujemo između 2,5 i 3,5 tisuća tona crvene paprike, do 1,8 tisuća tona krastavaca, oko 1,5 tisuća tona cikle i oko tisuću tona graška, feferona, mrkve, patlidžana, mahuna i paradajz paprike. Na količinu proizvodnje u pojedinoj godini najviše utječu planovi prodaje te instalirani kapaciteti. Povrće u najvećoj mjeri u pogone na preradu odlazi odmah, još kad je svježe.

Berba cikle

Zato je za nas presudno pravilno rasporediti njegovo preuzimanje, kako bi nam tvornica radila optimalnim kapacitetom, da možemo preuzeti sve raspoložive količine povrća i preraditi ih. U pravilu je riječ o lako kvarljivim sirovinama koje dozrijevaju ljeti, kad su visoke temperature. Zato jako moramo paziti na organizaciju preuzimanja, isplanirati sadnju da imamo sorte od ranih do kasnih, pratimo proizvodnju od sjetve do berbe i kooperantima pružamo stručnu agronomsku pomoć i vođenje proizvodnje.

Standardi i kvaliteta povrća

Što se kvalitete tiče, postoje propisani standardi kvalitete za svaku vrstu povrća koji se moraju poštivati i o kojima ovisi cijena, ali i mogućnost odbijanja preuzimanja ako nisu zadovoljeni standardi. Veći odbitak je problem za proizvođača, ali i za tvornicu. Količina povrća ključna je u dogovoru hoće li je proizvođač dovesti direktno u tvornicu ili ćemo mi organizirati prijevoz", ističe Davor Popović, direktor sektora Nabave.

Otkupne cijene voća i povrća su slijedeće:

  • Jabuka industrijska 0,65 KN/KG.
  • Šljiva 2,10 KN/KG
  • Višnja 3,35 KN/KG
  • Paprika crvena za ajvar 2,50 KN/KG
  • Patlidžan 1,25 KN/KG
  • Feferon ljuti 5,50 KN/KG
  • Feferon blagi 3,50 KN/KG
  • Krastavci I klasa 5,00 KN/KG (+ premija 0,50 kn/kg za izvršenje plana)
  • Krastavci II klasa 3,30 KN/KG
  • Krastavci III klasa 1,00 KN/KG
  • Cikla 0,90 KN/KG
  • Mrkva 0,80 KN/KG

Kad je voće u pitanju, ove cijene vrijede za direktni dovoz u koprivničku tvonicu Voće, a kod povrća za dovoz u tvornicu Kalnik u Varaždinu. Isplata za isporučene krastavce je 30 dana, a za ostalo povrće i voće 60 dana.

Med, začinsko bilje i organski uzgoj

Berba rajčice u Istri

"U proizvodnji koristimo i druge sirovine, poput meda, začinskoga bilja i proizvoda iz bio i organskoga uzgoja te sušenoga povrća, pa smo i u tom pogledu zainteresirani za suradnju s potencijalnim dobavljačima, s kojima bi dogovorili količine, vrste i kvalitetu. Još jednom moram naglasiti da nam je u nabavi sušenoga povrća od hrvatskih proizvođača, veliki problem što u Hrvatskoj ne postoji sušara, budući da ona u Vrpolju zbog stečaja nije u funkciji. Također nedostaje i hladnjača, pa kod ugovaranja, prednost imaju kooperanti koji su relativno blizu naših tvornica i koji voće i povrće mogu isporučiti ubrzo nakon berbe.

Zbog toga, npr. kooperante za proizvodnju rajčice imamo uglavnom u Istri, oko okolice Umaga, jer je u tom gradu naša tvornica u kojoj se rajčica prerađuje. I u većini slučajeva od berbe u polju do dolaska u tvornicu prođe samo sat vremena. Spremni smo pomoći, surađivati i kupovati po našoj specifikaciji i tržnim cijenama, uz proceduru uvođenja dobavljača.

Npr. prošle godine nazvao me jedan proizvođač aronije i pitao jesmo li zainteresirani za njezin otkup. Na pitanje koliku količinu ima, rekao je oko 50 kg. Naravno, da je to je premalo, jer što da radimo s tako malom količinom.

No, da netko ima veću količinu i da napravimo ugovor, pa da planiramo nešto s aronijom ili bilo kojim drugim sličnim voćem, onda bismo ga drage volje uzeli za kooperanta", kaže direktor Sektora Nabave, Davor Popović.

Podravka godišnje otkupljuje i oko 30 tisuća tona pšenice

"Ne trgujemo pšenicom, već je nabavljamo isključivo za svoje potrebe. Dio ugovaramo s kooperantima, a dio kupujemo slobodnim otkupom. Svake godine ugovaramo sa zainteresiranim poljoprivrednim gospodarstvima njihovu pšenice. Prema dogovoru moguće je financiranje proizvodnje umjetnim gnojivom, sjemenom i zaštitnim sredstvima. Cijena se formira prema tržišnoj cijeni u trenutku otkupa, s time da Podravkinim kooperantima, koji imaju ugovor s nama, dajemo i dodatnu pogodnost odnosno 0,03 kn/kg iznad objavljene otkupne cijene u slobodnom otkupu.

Silosi Podravka

Način otkupa nećemo mijenjati niti u ovoj godini. Znači kupovati ćemo je po kvalitativnim razredima, znači za višu kvalitetu priznajemo i višu cijenu. Ostale žitarice, kao što su kukuruz, raž i uljana repica, ne koristimo u proizvodnji, no izlazimo u susret svojim kooperantima radi plodoreda, a imamo i slobodan otkup u vrijeme žetve", doznajemo od Zlatka Đelekovčana, direktora Službe Nabave primarnih sirovina.

Kontaktirajte Podravku!

Svi zainteresirani proizvođači voća i povrća koji bi željeli poslovati s Podravkom, pitanja u vezi ugovaranja mogu uputiti na slijedeće brojeve telefona ili e mail adrese: 048/651-575, 048/651-887, 048/651-948, 048/653-632, 048/653-121 i 048/653-038

  • Za voće i povrće: zlatko.delekovcan@podravka.hr, ranko.tusek@podravka.hr, josip.petras@podravka.hr, vesna.loncar@podravka.hr
  • Za žitarice: milan.brnica@podravka.hr, natasa.posavec@podravka.hr, zeljko.kaic@podravka.hr, hrvoje.gazi@podravka.hr

Prednost pri ugovaranju, kao što su napomenuli naši sugovornici, imat će proizvođači iz okolice Podravkinih tvornica. No javiti se mogu i oni iz udaljenijih dijelova zemlje, ukoliko imaju sušare ili hladnjače u kojima mogu čuvati voće i povrće dok se ne odveze u proizvodne pogone, kao i proizvođači onih vrsta voća i povrća koje ovdje nisu navedene, ali su u mogućnosti proizvesti veće količine.


Povezane biljne vrste

Cikla

Cikla

Sinonim: - | Engleski naziv: Beetroot | Latinski naziv: Beta vulgaris L. var. conditiva Alef.

Cikla je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini formira vegetativne organe, korijen, stabljiku i listove, a u drugoj generativne organe, cvjetnu stabljiku, cvijet, plod i sjeme.... Više [+]

Grašak

Grašak

Sinonim: - | Engleski naziv: Garden pea | Latinski naziv: Pisum sativum L.

Grašak je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodica Lepirnjača (Fabaceae syn. Legumiosae). Sadrži bjelančevine (legumin, legumelin, vicilin, trigonelin i dr.), šećer, škrob,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Podravka Povrće Umag Kalnik Varaždin Povrća Tona Planovi prodaje Ugovoreni poslovi Prijelazne zalihe Prerada Domaće tržište Uvoz Klimatološke Agrometeorološke prilike Urod Transportni troškovi Crvena paprika Krastavci Cikla Grašak Fef


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.