Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tečaj prerade mlijeka
  • 30.06.2017. 07:30

Polaznici oduševljeni tečajem prerade mlijeka

Kreativnost i ljubav prema poslu uobičajena su garancija uspjeha. Slučaj je to i kod provedbe tečajeva pod nazivom Prerada mlijeka koji zdušno pripremaju i realiziraju specijalisti sirarstva Savjetodavne službe.

Foto: Višnja Krapljan
  • 902
  • 55
  • 0

Kreativnost i ljubav prema poslu uobičajena su garancija uspjeha. Slučaj je to i kod provedbe tečajeva pod nazivom Prerada mlijeka koji zdušno pripremaju i realiziraju specijalisti sirarstva Savjetodavne službe.

Sufinanciranje Europske unije edukacije kroz Mjeru 1. - Prenošenje znanja i aktivnosti informiranja, podmjere/1.1. - Potpora za strukovno osposobljavanje i aktivnosti za stjecanje vještina, operaciju 1.1.2. - Strukovno osposobljavanje za poljoprivrednike, članovi Radne grupe za sirarstvo Savjetodavne službe dočekali su s veseljem.

Osmišljene radionice i predavanja

Od samog početka rada Radne grupe edukacija je bila temelj, najprije osobna, a zatim proizvođača. Osmišljene su radionice i predavanja no tečajevi nisu bili certificirani, a zakonska legislativa je zahtijevala dokaze da je edukacija provedena. U tom razdoblju edukaciju za sirare, radna grupa je osmislila u suradnji s Samirom Kalitom, a organizirala putem Udruga i različitih učilišta te srednjih škola koji su taj program mogli verificirati odnosno dobiti pozitivnu ocjenu od Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te rješenje o odobrenju izvođenja programa od Ministarstva znanosti obrazovanja i športa za izdavanje potrebnih Uvjerenja o osposobljenosti. Često je to zahtijevalo i dodatno zalaganje.

Zahvaljujući mjerama iz Programa ruralnog razvoja specijalisti su dobili prigodu svoje znanje prenositi kroz tečajeve Prerade mlijeka u organizaciji i provedbi Savjetodavne službe.

Stari tečaj u trajanju od 120 sati prilagođen je prema Programu ruralnog razvoja u tečaj od 34 sata kako bi polaznici u što kraćem vremenu dobili adekvatno teorijsko i praktično znanje. Istovremeno uz predavanje demonstrira se izrada različitih mliječnih proizvoda, gdje su polaznici aktivno uključeni u rad. Upravo zbog takvog načina održavanja tečaja potreban je uigrani tim savjetodavaca, a na pojedinim tečajevima uključeni su i kolegice/kolege drugih specijalnosti jer ovakav način rada zahtjeva stručnih znanja i vještine. Prvi tečaj je održan u prosincu 2016. godine u Babinoj Gredi u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a zatim su uslijedili tečajevi u drugim županijama.

U planu još oko 30 tečajeva

Faza izrade kuhanog sira, foto: Ivanka Bervida

Do kraja svibnja, odnosno u zadnjih pola godine, održano je trinaest tečajeva te je educirano preko 200 polaznika, od kojih će neki krenuti u otvaranje vlastitih mini sirana. Svi polaznici bi trebali znati napraviti nekoliko različitih vrsta sireva, jogurta različitih okusa, pa čak i maslac, a možda i zahtjevnije sirne rolade i sirutkine sokove.

U ova teška vremena za proizvođače mlijeka, interes za preradu mlijeka u sir je višestruko porastao, jer proizvođač je svom proizvodu stvorio dodatnu vrijednost a time stvorio sigurniju egzistenciju svojoj obitelji.

S obzirom na veliki interes poljoprivrednika iz cijele Hrvatske za ove radionice, u planu je ove godine održati još oko 30 tečajeva te obučiti preko 500 polaznika.

Zasigurno neće svi polaznici otvarati sirane te plasirati proizvode na tržište no dovoljno je i da kupe mlijeko od susjeda ili s mljekomata, proizvedeno u neposrednoj blizini i od njega naprave ukusan i zdravstveno siguran mliječni proizvod za svoju obitelj i prijatelje.

Pritom će ih razveseliti domaćim proizvodom poznatog podrijetla. Novi proizvođači sira koji će se ozbiljnije baviti preradom mlijeka ujedno će razvijat lokalno tržište, odnosno upravo ono što je i jedan od ciljeva mjera ruralnog razvoja.

Tečajevi besplatni, polaznici dobivaju i Potvrdu

Polaznike još više veseli činjenica da su tečajevi besplatni, a Potvrda o završenom programu osposobljavanja koju dobivaju završetkom tečaja nakon položenog pismenog testa je višestruko korisna. Ona služi, od dokaza sljedivosti u proizvodnji (prema načelima HACCP sustava) za polaznike koji imaju svoje mini sirane pa do zadovoljavanja obveza za mlade poljoprivrednike i korisnike mjera ruralnog razvoja.

Osim tečaja Prerade mlijeka, članovi Radne grupe za sirarstvo također su kroz Mjeru 1. proveli i dva jednodnevna tečaja pod nazivom Uvjeti sigurnosti hrane u proizvodnji i preradi mlijeka za već educirane i iskusne sirare koji imaju mini sirane. Program je usklađen s Upravom za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede. Pohađanjem ovog osposobljavanja subjekti u poslovanju s hranom ispunjavaju obavezu pohađanja izobrazbe iz područja uvjeta sigurnosti hrane u proizvodnji i preradi mlijeka za što također dobivaju odgovarajuću potvrdu.

Foto: Višnja Krapljan


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

PSS Prerada mlijeka Tečaj Radna grupa za sirarstvo