Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Peradarstvo
  • 24.04.2020. 13:30

Povećani troškovi proizvodnje piletine i konzumnih jaja?

Proizvođači kažu da je da je zbog novonastale situacije prodaja ipak bila manja u odnosu na prošlogodišnju i sigurno nimalo dobra za farme pilića.

Foto: Sanja Dovečer
  • 180
  • 13
  • 0

Zbog vanrednog stanja, pored ostalih i proizvođači konzumnih jaja i mesa peradi našli su se u teškom položaju. Peradarske farme koje su glavni snabdjevači trgovina i pijaca ovim proizvodima, kao i ranijih godina, planirali su svoju proizvodnju u skladu sa uskršnjim praznicima, kada se po tradiciji kupuju veće količine jaja. Sa uvođenjem vanrednog stanja, potražnja je počela nešto ranije, ali nestašice nije bilo

Ipak, proizvođači kažu da je da je zbog novonastale situacije, prodaja ipak bila manja u odnosu na prošlogodišnju i sigurno nimalo dobra za farme pilića. Kako kaže Maja Zorić Krljanović, vlasnica farme konzumnih jaja, jedino što se može je da se prodaje na veliko kako bi se održao kontinuitet proizvodnje.

Raste proizvodnja konzumnih jaja - u izgledu je 8 miliona komada?!

"Više od tri decenije proizvodimo konzumna jaja i na farmi imamo kapacitet za držanje do 10.000 koka nosilja. Ovo je sad najteži period za male i srednje peradarske farme. Nekako za sada uspjevamo održati proizvodnju, viškove prodajemo trgovcima na veliko po veoma niskim cijenama. Nadamo se i da će biti neke pomoći od strane države jer nam je ona neophodna", kaže Zorić Krljanović. 

Problem obezbjediti radnu snagu

I nije samo distribucija i prodaja jaja i mesa otežana, problem je i nabavka hrane za perad, a farmeri kažu i da je posebna priča kako obezbjediti radnu snagu. Starijima od 65 godina potpuno je zabranjeno kretanje i oni se ne mogu angažovati, a za mlađe treba srediti i dozvole za kretanje, što ide sporo. 

Došao iz Austrije i uložio u uzgoj 70.000 pilića

"Proizvođači koji su vezani ugovorima za veće trgovinske lance imaju veći obim posla i potražnju pa su na neki način sigurni kada je zarada u pitanju. S druge strane oni mali i srednji farmeri više su vezani direktno za kupca i njihovo glavno mjesto prodaje su pijace. Način da se preko direktnih porudžbina obavlja dostava na kućnu adresu nije loš, ali s druge strane, proizvođači imaju malo vremena", kaže naša sagovornica i dodaje da nakon završetka svakodnevnih poslova ostane kratak rok da se pakuju porudžbine, da se dostave na neko ugovoreno mjesto ili na adresu kupca pa su samim tim povećani troškovi prevoza.

Ni česte promjene vremena zabrane kretanja ne idu na ruku proizvođačima konzumnih jaja, ali se nadaju da će postepeno ublažavanje mjera donijeti i rasterećenje u proizvodnji i prije svega plasmanu. Inače, cijena jaja u zavisnosti od kvaliteta i veličine kretala se od 0,13 do 0,23  feninga/kom.

Povećani troškovi zbog produženog držanja peradi

Problem postoji i u proizvodnji piletine, odnosno u plasmanu jer je veliki broj proizvođača upućen na restorane i manje maloprodajne objekte. Tokom zime cijena živih brojlera bila je izuzetno nepovoljna za proizvođače i kretala se oko 1KM. Tržište se malo popravilo izlaskom iz zime i taman kada je cijena dostigla 1,46 do 1,55 KM, usljedilo je zatvaranje pijaca, restorana i hotela pa su poljoprivrednici u problemu jer pilići za klanje ostaju na farmama

Peradari u Srnicama puno očekuju od tržišta Evropske unije

Dobra vjest za prodavce i kupce je da se pijace polako ponovo otvaraju i da se radno vrijeme postepeno stabilizuje, ali se prvih dana tek na nekoliko tezgi prodavalo sezonsko povrće. 


Tagovi

Kozumna jaja Pileće meso Prodaja jaja Vanredno stanje Ostaju na farmama


Autorica

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa iskustvom od preko 20 godina. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.