Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povratna naknada
  • 22.03.2021. 15:15

Povratne naknade na boce za mlijeko novi su udarac za domaću proizvodnju

Uvođenjem povratne naknade domaće će mlijeko na polici trgovina za krajnjeg kupca poskupiti za visokih 50 lipa, istaknuo je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.

Foto: Bigstock/ prescott09
  • 507
  • 26
  • 0

"Povratne naknade za mlijeko težak su udarac za domaću proizvodnju", reagirali su iz Hrvatske poljoprivredne komore. 

Ujedno su zatražili od Vlade RH i premijera Andreja Plenkovića opoziv odluke o uvođenju mlijeka i mliječnih proizvoda u sustav povratne naknade koje je planirano od 1. srpnja 2021. godine. 

Smatraju kako će ova odluka zasigurno nanijeti dodatni udar proizvođačima iz ovog sektora koji se i inače teško nose sa sve većom uvoznom konkurencijom, ali i brojnim nepoštenim trgovačkim praksama koje su prisutne na tržištu u Hrvatskoj.

Mlijeko će poskupiti za 50 lipa

"Svježe mlijeko koje je 100 posto proizvedeno na hrvatskim mliječnim farmama dominantno se pakira u PET ambalažu, a uvođenjem povratne naknade domaće će na polici trgovina za krajnjeg kupca poskupiti za visokih 50 lipa“, istaknuo je predsjednik HPK Mladen Jakopović.

Istovremeno, dodaje, krajnji će kupac uspoređujući cijene birati jeftiniji proizvod te očekuju kako će potrošači onoga svježeg postati potrošači jeftinijeg, trajnog.

"Ovdje valja istaknuti kako u kategoriji trajnog na hrvatskom tržištu dominira ono privatnih robnih marki trgovaca koje je pretežito uvozno i koje se vrlo često potrošačima nudi i po dampinškim cijenama“, naglašava.

Sličnih naknada nema u većini država EU

U Komori navode kako sličnih naknada nema u većini država EU koje vode izuzetnu brigu i pažnju o svojoj proizvodnji te na sve moguće načine nastoje olakšati poslovanje domaćih proizvođača.

Tako primjerice od svih članica EU tek devet ima organizirani sustav, a kod svih je isključena povratna naknada za mlijeko i mliječne proizvode. U ostatku svijeta navedena naknada postoji u 41 zemalja, ali je za ove proizvode također u svima isključena.

S druge strane, proteklih godina je u Hrvatskoj svijest o povratu plastičnih boca dodatno narasla te je ovo novo uvođenje naknade sigurno još jedan oblik parafiskalnih nameta na teret domaćih proizvođača i proizvodnje.  

HPK upozorava na obmanu: Na jeftino uvozno mlijeko stavljaju šahovnice!?

Podsjećaju i kako je Odbor za mljekarstvo HPK pozvao nedavno hrvatske državne institucije i inspekcije i da pojačaju kontrolu mlijeka na tržištu jer se posljednjih mjeseci potrošačima nudi uvozno, jeftino na čija se pakiranja stavljaju različite varijacije hrvatskog znakovlja – šahovnice i kockice.

Na taj se način obmanjuje potrošače kao da se radi o onom domaćem.  


Tagovi

HPK Sustav povratne naknade Mlijeko Mliječni proizvodi PET ambalaža Mladen Jakopović Dampiške cijene


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.