Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alen Barić
  • 09.11.2016. 15:00

Praseći butik jedino je što ga drži u Hrvatskoj

Mladi svinjogojac Alen Barić ostvario je svoju ideju o kojoj je dugo razmišljao!

  • 39.445
  • 4.931
  • 0

Alen Barić, 32-godišnji stočar iz Ivankova koji se uzgojem svinja, prasaca i ovaca bavi od kada zna za sebe, otvorio je u Vinkovcima Praseći butik u kojemu prodaje pečenu prasetinu izrezanu na kocke ili u drugim oblicima i to je prva ovakva trgovina u Vinkovcima. U nekoliko dana koliko radi, Praseći butik je izazvao veliko zanimanje Vinkovčana koji se pitaju kako se toga nitko u Slavoniji nije do sada sjetio.

"Preko društvenih mreža, ali i drugim putevima pustio sam u javnost ideju o Prasećem butiku i dobio povratnu informaciju koja mi je govorila da ljudi žele takvu trgovinu i da je to nešto što na tržištu nedostaje. Na ideju sam došao kada sam primijetio da nigdje ne možeš kupiti kilogram pečene prasetine već moraš kupiti nekoliko kilograma i ispeći je. Prije nekoliko dana smo otvorili Praseći butik i za sada sam zadovoljan zanimanjem.

U Hrvatskoj nema ovakve trgovine

Koliko znam, nigdje u Slavoniji, a ni u Hrvatskoj nema ovakve trgovine. Planiramo, ako u Vinkovcima bude dobro kako očekujemo, otvoriti ovakav butik i u Osijeku. Kupcima nudimo toplu i hladnu pečenu prasetinu narezanu na kocke po cijeni od 70 kuna po kilogramu, iz salamure ili dimljenu po 80 kuna, rolovanu po 100, kilogram krumpira pečenog ispod sača po 10 kuna, a ako netko želi praseću glavu, ona košta 35 kuna.

Praseći butik

Sve pečemo na našem imanju u Ivankovu u krušnoj peći i na ražnju isključivo na drvetu i istovremeno se može peći 10 prasaca", kaže Alen Barić, vlasnik tvrtke "AŠF svinjogojstvo" (u imenu tvrtke su inicijali njegova i imena dva sina na koje prenosi ljubav prema svinjogojstvu i koji će ga, nada se Alen, naslijediti).

Ljubav prema svinjogojstvu naslijedio

Alen je ljubav prema stočarstvu, posebice svinjogojstvu, naslijedio od oca i djeda i od malih nogu je okružen svinjama i ovcama. Prije 15-tak godina, čim je postao punoljetan, registrirao je Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo i trenutno obrađuje 50-tak hektara, nešto svoje, ali većina zemlje je u najmu, gdje proizvodi hranu za svoju stoku.

Pečena prasad

Na Alenovom gospodarstvu je stado od 150 ovaca, 200 krmača, po 500 tovljenika u turnusu i godišnje proizvedu i othrane 2.500 prasaca. "Pregovarali smo s istarskim pršutarima da bi im isporučivali butove koje bi oni prerađivali u njihove čuvene istarske pršute, ali nismo se mogli dogovoriti oko cijene. Uz to, pojavili su se i administrativni problemi oko ostalih dijelova svinjskih polutki koji ostanu nakon što isporučimo butove pa smo od svega digli ruke. Svinjetinu, prasetinu i janjetinu prodajemo jednom velikom trgovačkom lancu i lokalnim mesnicama, ali cijena nije ni malo stimulativna jer jedva da pokrivamo troškove i o nekakvoj zaradi nema ni govora.

Preživljavanje u svinjogojstvu

Trenutno je prasetina 10 do 12 kuna po kilogramu. Od svinjogojstva se danas ne može obogatiti, može se samo preživljavati, ali nemam izbora. Teško možemo prodati, a još teže naplatiti svoju robu. Kada bi otkupna cijena bila barem 15 kuna, pokrili bi troškove, a ostalo bi i malo zarade. Danas radimo za kikiriki. Mislim da bi se u našem poljoprivrednom sustavu nešto moralo promijeniti kako bi zakoni i porezni sustav bio, da tako kažem, više na ruku nas poljoprivrednih proizvođača, a ne da nas svi gule.

Besmislena birokracija otežava

Evo, primjerice, mi dva puta plaćamo porez - prvo PDV 25%, a poslije i porez na dohodak, također 25% i ona druga polovica bi trebala pokriti sve troškove od plaća zaposlenima do plaćanja energenata i stočne hrane", kaže Alen Barić dodajući kako je i pri otvaranju Prasećeg butika osjetio kako je birokracija nesmiljena i kao da nastoje ne pomoći, već odmoći i odgovoriti da ne ulaziš u to što si naumio. Butik je trebao biti otvoren 2. listopada, ali zbog administrativnih zavrzlama otvoren je tek krajem listopada. Tvrdi kako su ga slali od ureda do ureda, pa je na to besmisleno šetanje izgubio puno dana.

Alen kaže da je već koristio novac EU fondova za povećanje stada ovaca i svinja, a i sada je prijavio na natječaj za sredstva za ruralni razvoj za mjeru 4.1.1 i 6.3 za izgradnju nove farme i za novi genetski materijal. No, ako se u narednih godinu dana ne pokaže kakav napredak u poljoprivredi i ako ne uspije ideja o Prasećim buticima u Vinkovcima i Osijeku, Alen kaže da planira odlazak iz Hrvatske.

U Njemačkoj kao svinjogojac dobro bi živio

"Na rubu sam živaca zbog ovakvog odnosa države prema nama poljoprivrednicima, Recimo inspekcije - mislio sam da oni nama pomažu da sve radimo po zakonu, ali oni nam nisu prijatelji, već samo gledaju kako će nešto pronaći i kazniti nas. Trebalo bi više razumijevanja za nas i naše muke. Ako nova vlada nešto ne promijeni nabolje u narednih godinu dana, dižem ruke od svega i odlazim. Prijatelj me zove da dođem u Njemačku gdje bih i dalje radio u svinjogojstvu, ali ne za kikiriki kao kod nas, i to u jednoj sređenoj državi", zaključuje ni malo optimistično Alen Barić.


Fotoprilog


Tagovi

Svinje Prasad Praseći Butik Krušna Peć Ražanj Administracija


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Marko je dugogodišnji novinar i poznavatelj agrara, a najdraža tema su mu prosvjedi :)