Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sirevi u EU
  • 25.11.2017. 13:00

Predstavljen EU vodič za prodavaonice sira

Vodič je podijeljen u 10 cjelina koje se odnose na prakse dobre proizvodnje, dobre higijenske prakse, analize rizika primarne proizvodnje, HACCP planove, sljedivost, samostalno praćenje, nekonformirano upravljanje, analizu opasnosti za mliječne proizvode te rječnik pojmova.

Foto: R.Babakin/bigstockphoto.com
  • 209
  • 18
  • 0

Evropska mreža farmi i proizvođača sira i mliječnih proizvoda (FACE) predstavila je rezultate svoga pilot-projekta "Evropski vodič kroz dobru higijensku praksu za prodavaonice sira" na ovotjednoj sjednici Odbora za poljoprivredu Evropskoga parlamenta u Bruxellesu.

"Potražnja sireva u Evropi, ali i u svijetu se povećava. Ovo je primjer dinamične poljoprivrede aktivnosti koja je neovisna od tržišnih cijena te s obzirom na to predstavljamo dvije vrste mikro poduzeća. Prve su farme, odnosno proizvođači sira i mliječnih proizvoda procesom proizvodnje od vlastite stoke, a drugo obrtnici koji mlijeko nabavljaju od domaćih poljoprivrednika i obrađuju ga. U tom je kontekstu i nastao ovaj vodič između marta 2015. i marta 2016. godine", rekao je predstavnik FACE-a Frederic Blanchard.

Vodič je podijeljen u 10 cjelina koje se odnose na prakse dobre proizvodnje, dobre higijenske prakse, analize rizika primarne proizvodnje, HACCP planove, sljedivost, samostalno praćenje, nekonformirano upravljanje, analizu opasnosti za mliječne proizvode te rječnik pojmova.

Kriza u mljekarstvu zahvatila sve države članice

Hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu Marijana Petir rekla je kako je kriza u sektoru mljekarstva zahvatila sve države članice no mišljenja je da su posebno u tome stradale nove države članice te istočni dio Evrope, iako smatra kako je svim proizvođačima mlijeka teško u njihovu poslovanju.

Ona ističe da je važno sirovo mlijeko preraditi kako bi mu se kroz proizvode poput sira dala dodana vrijednost te u tom procesu veće šanse imaju oni proizvođači koji se udružuju, stoga je Petir zatražila preporuke na koji način organizirati poljoprivredne proizvođače za druge države članice u kojima još uvijek nemaju svoju mrežu.

Različita primjena Vodiča dobre higijenske prakse

Predstavljanju Vodiča u Evropskom parlamentu prisustvovao je i prof. Samir Kalit, vodeći hrvatski stručnjak i predstojnik Zavoda za mljekarstvo Agronomskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji se svakodnevno bavi ovom problematikom.

"Dosadašnji problemi leže u činjenici da se u različitim zemljama EU primjena Vodiča dobre higijenske prakse provodi različito. U nekim zemljama kao što su Francuska, Slovenija i Hrvatska primjena nacionalnih vodiča, uz manje ili veće prepreke, ide zadovoljavajuće. Međutim, mnoge zemlje EU, kao što su primjerice Danska, Grčka i Litva ne poznaju Vodič dobre higijenske prakse, već HACCP kao sustav samokontrole što znatno otežava poslovanje njihovih malih sirara i tradicionalnih prerađivača mlijeka", pojasnio je Kalit.

U Evropskom je parlamentu istoga dana održano i predstavljanje te kušanje više od 30 vrsta sireva s farmi evropskih poljoprivrednika te obrtnika iz cijele EU.

Foto: R.Babakin/bigstockphoto.com


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !