Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada krumpira
  • 06.03.2022. 11:00
  • Bjelovarsko-bilogorska, Hercegovac

Prerada 100 posto hrvatskog krumpira: Otvoreno novo skladište, povećan i uzgoj

Tržišni lider u segmentu slanih grickalica od 100 posto hrvatskog krumpira, otvorio je novoizgrađeno skladište gotovih proizvoda.

Foto: Depositphotos/jbitenka@gmail.com
  • 708
  • 120
  • 0

Najveći otkupljivač industrijskog krumpira te vodeći hrvatski proizvođač slanih grickalica, Intersnack Adria, otvorio je novoizgrađeno skladište gotovih proizvoda u sklopu svojeg proizvodnog kompleksa u Hercegovcu kod Gradiške. Domaći proizvođači krumpira, odnosno kooperanti su, kako kažu, zadovoljni jer im je otkupljivač na vrijeme osigurao ove godine retromaterijal, odnosno umjetno gnojivo prije nego li je ono poskupjelo, te je za tri posto povećao otkupnu cijenu za prošlu godinu, a nadaju se i skorom početku radova na novoj tvornici za preradu krumpira što im je najbolje jamstvo za povećanje proizvodnje istoga.

"Investicijom u zgradu i opremu skladišta gotovih proizvoda ostvaren je sljedeći korak naše strategije razvoja proizvodnog kompleksa u Hercegovcu, s ciljem što uspješnije i kvalitetnije proizvodnje te snažnije regionalne prisutnosti i jačanja pozicije tržišnog lidera u segmentu slanih grickalica od 100 posto hrvatskog krumpira", istaknuo je Ianko Krandarov, direktor Intersnacka Adria, te dodao kako je kompanija u 2021. ostvarila rast izvoza i prodaje na domaćem i inozemnom tržištu u odnosu na 2020., unatoč veoma izazovnoj i neizvjesnoj prošloj godini, obilježenoj nastavkom pandemije i lošijim urodom krumpira.

Investicija od 33 milijuna kuna u novo skladište  

Kako se čulo, najnovijom investicijom u vrijednosti 33 milijuna kuna, sufinanciranom 50 posto iz fondova EU-a putem javnog natječaja, nastavljaju širiti i modernizirati svoje proizvodne kapacitete. Skladištem gotovih proizvoda zaokružuju višegodišnji proces unaprjeđivanja tvorničkog kompleksa u koji je uloženo gotovo 70 milijuna kuna, a iz tvrtke ističu da su u planu i daljnja širenja te potpuna modernizacija proizvodnog pogona.

Novo skladište gotovih proizvoda, kapaciteta više od 4700 paletnih mjesta, opremljeno je najsuvremenijim sustavom WMS (Warehouse Management System), poštujući najnaprednije standarde čuvanja i daljnje distribucije proizvoda koje potrošači na policama prepoznaju pod brendovima Čipi Čips, Chio, Chio Kroki Kroket, Chio Tip Top, Pom Bär i Nutline. U skladištu će od sada biti skladišteni svi gotovi proizvodi za hrvatsko, ali i regionalno tržište.

"Novo skladište ima veliku važnost ne samo za kompaniju već i za lokalno stanovništvo. Zbog značajnog povećanja volumena, u tvornici u Hercegovcu povećali smo broj zaposlenika, i to za 10 posto u odnosu na 2020. godinu, te smo također povećali produktivnost", istaknuo je Josip Cvetko, direktor tvornice u Hercegovcu. Dodao je da s kooperantima imaju iznimno dobru i dugogodišnju suradnju. Za nadolazeću sezonu ugovorili su 10 posto više površina za uzgoj, a i u budućnosti očekuju nastavak trenda povećavanja ugovorenih površina za otkup.

Otvorenje novog skladišta (Foto: M. Petković)

"Naime, nastavit ćemo s ulaganjem u najmoderniju tehnologiju, opremu i procese proizvodnje i skladištenja, ali i u unapređivanje znanja i iskustva naših zaposlenika, jer želimo poticati razvoj lokalnog gospodarstva", istaknuo je Cvetko.

Na svečanom otvorenju i u obilasku novog skladišta sudjelovali su državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić te načelnik općine Hercegovac Boro Bašljan.

Zadovoljni kooperanti povećavaju proizvodnju

"Vjerujem kako ćemo, zahvaljujući brojnim ulaganjima u modernizaciju i širenje kapaciteta, uskoro svjedočiti povećanju proizvodnje i distribucije hrvatskog čipsa na lokalnoj, ali i regionalnoj razini, što je velik uspjeh za hrvatsko gospodarstvo i poljoprivredu", istaknuo je Marko Marušić, župan Bjelovarsko-bilogorske županije na svečanom otvorenju.

Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede naglasio je da će Ministarstvo uvijek podupirati projekte koji, poput ovog, doprinose razvoju hrvatskog sela i poljoprivrede, ali i gospodarskom razvoju čitave regije. "Imamo na što biti ponosni jer je Intersnack Adria tržišni lider u proizvodnji slanih grickalica, a sve to zahvaljujući trudu kooperanata koji su rasli zajedno s ovom tvornicom", rekao je Tušek. 

Prema njegovim riječima, u Bjelovarsko-bilogorsku županiju, Ministarstvo je investiralo 3,2 milijarde kuna od čega dvije trećine iz raznih EU fondova. Izgrađeno je tako 11 vrtića i brojne nerazvrstane ceste, dok je Intersnack Adria koristila 28 milijuna kuna na ime skladišnih kapaciteta i obnovljivih izvora energije.

Zadovoljan je bio i mladi agronom Filip Puškarić iz Kaniške Ive, čija obitelj na OPG Agro Puškarić za Intersnack Adriu proizvodi krumpira na 260 ha, te ga sa još 50 ha i izvozi. Osim toga, na 15 ha u Gorskom Kotaru, a u suradnji sa tvrtkom-otkupljivačem, proizvodi izabrani sjemenski krumpir.    

Inače, zahvaljujući uspjehu kompanije i brenda Čipi Čips na hrvatskom tržištu, u tvornici u Hercegovcu od 2020. godine započela je proizvodnja međunarodnih brendova Chio čips i Pom Bär.


Tagovi

Prerada krumpira Intersnack Adria Hercegovac Novo skladište Ianko Krandarov Zdravko Tušek Filip Puškarić


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.