Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Označavanje proizvoda
  • 01.04.2021. 13:30

Priznata prva oznaka "Dokazana kvaliteta - Hrvatska" za sektor voća

Putem ove jedinstvene oznake potrošač će biti informiran da kupuje voće domaćeg podrijetla i više kvalitete iz kontrolirane proizvodnje, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Vedran Stapić (ilustracija)
  • 187
  • 51
  • 0

Priznata je prva oznaka "Dokazana kvaliteta - Hrvatska" i to za sektor voća, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede. 

Podsjećaju, Hrvatska voćarska zajednica im je još u listopadu podnijela zahtjev, a nakon uspješno provedenog zakonski propisanog postupka koji uključuje stručnu provjeru Specifikacije proizvoda, postupak nacionalnog prigovora te postupak notifikacije na EU razini, doneseno je Rješenje o priznavanju oznake. 

Specifikacija uključuje jabuke, kruške, trešnje, breskve, nektarine, šljive, smokve, marelice, jagode, američku borovnicu, maline, stolno grožđe, mandarine, aronije, višnje, višnju marasku i orašasto voće (orah, lješnjak, badem). 

"Putem ove jedinstvene oznake potrošač će biti informiran da kupuje voće domaćeg podrijetla i više kvalitete iz kontrolirane proizvodnje", ističu.

Dodatna kvaliteta proizvoda

Inače, Ministarstvo uspostavlja nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – "Dokazana kvaliteta" radi postizanja veće prepoznatljivosti i promocije domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. 

Oznaka 

"Osmišljen je kako bi se dodatno označilo poljoprivredne i prehrambene proizvode više kvalitete odnosno proizvode s posebnim karakteristikama unutar pojedinih sektora, između ostalih, mlijeka, mesa, voća i njihovih proizvoda“, pojašnjavaju pri čemu je, dodaju naglasak na dodanoj kvaliteti proizvoda koja proizlazi iz različitih čimbenika koji se odnose na način proizvodnje, kvalitetu sirovine ili konačnog proizvoda, a temelje se na objektivnim i mjerljivim kriterijima. 

Osim informiranja potrošača o dodanoj vrijednosti proizvoda, ovaj sustav štiti i proizvođače od nepoštenih praksi.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Dokazana kvaliteta Sektor voća Označavanje Kvaliteta proizvoda


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.