Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mljekarska industrija
  • 06.05.2020. 09:30
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Gradačac

Proizvodnja mlijeka u punom obimu, stižu i nove investicije

Aktuelna situacija sa korona virusom nije zaustavila proizvodnju i sa najavljenim novim investicijama, predviđa se nastavak otkupa i prerade mlijeka od naših proizvođača, kao i intenzivniji obim proizvodnje.

Foto: Depositphotos/sauletas (ilustracija)
  • 564
  • 140
  • 0

Iako se čitava privreda nalazi u prilično izazovnoj situaciji, u cijelom svijetu, ipak se vide i prvi znaci izlaska iz krize. Ovo se odnosi i na mljekarsku industriju, gdje će ove godine biti uloženo još 3,5 miliona KM, odnosno, Lactalis grupa će uložiti ova sredstva u Lactalis BiH, kako bi se podržali domaći mljekarski proizvođači.  

Mogućnost izvoza domaćeg mlijeka na rusko tržište?

Inače, ova kompanija je jedan od lidera na svjetskom tržištu mlijeka, kao i mliječnih prerađevina. U prethodnom periodu, Lactalis je uložio preko 30 miliona KM u ogranak u BiH i mljekaru Inmer u Gradačcu, piše biznisinfo.ba.

Proizvodnja se nastavlja još intenzivnije

Aktuelna situacija sa korona virusom nije zaustavila proizvodnju i sa najavljenim novim investicijama, predviđa se nastavak otkupa i prerade mlijeka od naših proizvođača, kao i intenzivniji obim proizvodnje tako da, iako je situacija prilično neizvjesna, mljekari nastavljaju sa poslom istom dinamikom. Iz Lactalisa su rekli da neće biti otpuštanja radnika niti smanjenja plata. 

Proizvodnja mlijeka bilježi rast, kao i broj krava na domaćim farmama

"Glavni dio sredstava, konkretnije 1,8 miliona KM, usmjeriće se u mljekaru Inmer, koja je naša. Cilj je da kroz ove investicije povećamo proizvodne kapacitete, a samim tim unaprijedimo produktivnost i efikasnost", navode iz Lactalis BiH. 

U ovoj mljekari proizvodi se preko 60 kvalitetnih mlječnih proizvoda brendova Dukat, Domaće blago, Dar prirode i drugih. U predstojećem periodu nastavlja sa radom, punim kapacitetima, u tri smjene, kako bi uspješno odgovorila na zahtjeve domaćih, ali i stranih kupaca. 

Tržištu se mogu ponuditi najbolji domaći proizvodi

"Uspješno sarađujemo sa 2.000 domaćih mljekarskih proizvođača i zadruga. Dnevni otkup bude i oko 120.000 litara mlijeka. Potrebe našeg tržišta su u svakom trenutku zadovoljene i u svakom momentu ima dostupnih proizvoda. Takođe, nastavljamo i saradnju sa državama i kupcima koja su naša tradicionalna izvozna tržišta. To su prije svega tržišta Makedonije, Albanije, Srbije i Crne Gore", kažu iz ove kompanije. 

Alić: Stočari zaslužuju više podrške jer imaju i više ulaganja

Kako poslovanje i opstanak na tržištu nisu nimalo jednostavni u postojećim uslovima, zahvaljujući ulaganjima Lactalis grupe, kao i vrijednoj radnoj snazi, proizvodnja je prilagođena i ovakvim okolnostima i nastavlja se s radom srazmjerno raspoloživim resursima

Primarni cilj, zajedno sa domaćim mljekarima svakako je proizvodnja i prerada kvalitenog mlijeka, kao i plasman najboljih domaćih proizvoda potrošačima.


Tagovi

Proizvodnja mlijeka Mljekarska industrija Tržište mlijeka Nove investicije Mliječne prerađevine Proizvođači mlijeka Plasman proizvoda Lactalis grupa Raspoloživi resursi


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.