Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mljekara BiZ
  • 30.07.2019. 08:35
  • Požeško-slavonska, Buk

Propast Mljekare BiZ: Radnici ostaju bez posla, banke nisu htjele pomoći?

Razlog nemogućnosti daljnje isporuke naših proizvoda leži u činjenici da nismo pronašli instituciju koja bi nas financijski pratila u razvoju projekta mljekare BiZ, a niti poslovnog partnera i time smo ostali bez obrtnog kapitala za daljnje poslovanje i preradu mlijeka, kaže direktor Miroslav Kovač.

Foto: Dražen Krstanović/pozega-eu
  • 4.293
  • 492
  • 0

Kad se konačno činilo da su došla bolja vremena za Mljekaru BiZ d.o.o. iz Buka, direktor te tvrtke Miroslav Kovač poslovnim partnerima – kupcima poslao je pismo u kojem ih obavještava da od 1.8.2019. neće biti u mogućnosti vršiti isporuke proizvoda. Iz tih se riječi može zaključiti da Mljekara BiZ d.o.o. prestaje s radom što nam je u razgovoru direktor Kovač i potvrdio obrazlažući kako je ta odluka donesena 28. srpnja 2019. godine na skupštini koja čini 13 vlasnika mljekare.

Bio je to jedinstveni primjer udruživanja proizvođača mlijeka koji su postali vlasnici jedne mljekare. Dogodio se brzi zaokret u cijeloj toj priči, a ne tako davno, prije dvije godine, bile su tvrdnje kako Mljekara BiZ uz nove vlasnike postaje snažnija kada je najavljeno otvaranje prodavaonica i snažniji plasman svojih proizvoda diljem Hrvatske. Točno, bilo je otvaranja više prodavaonica, ali i njihovog zatvaranja, a sada u konačnici i proizvodnog pogona koji će se jako teško ponovno ikada pokrenuti.

Nisu pronašli instituciju koja bi ih financijski pratila 

"Razlog nemogućnosti daljnje isporuke naših proizvoda leži u činjenici da nismo pronašli instituciju koja bi nas financijski pratila u razvoju projekta mljekare BiZ, a niti poslovnog partnera i time smo ostali bez obrtnog kapitala za daljnje poslovanje i preradu mlijeka iz Zlatne doline u naše Bogate + Izvorne + Zdrave proizvode. U više od dvije godine, otkako smo ušli u vlasništvo mljekare BiZ, u nju smo uložili nešto više od 5 milijuna kuna. Iako smo prošlu godinu (2018.) završili pozitivno i polovicu ove godine također, razvili nove proizvode i pronašli nova tržišta, obnovili i održavali pogon mljekare, te zaposlenost, dalje jednostavno nismo u mogućnosti ulagati u razvoj. Nama vlasnicima nije više moguće izdvajati. Iscrpili smo svoje zalihe i pričuve u najboljoj vjeri i nakani da nastavimo prerađivati domaće i slavonsko. Dalje nam jednostavno samima ne ide!", navodi se u priopćenju koje je poslano poslovnim partnerima.

Cijelu situaciju nazivaju višom silom, a dužnike pozivaju da podmire svoje obveze prema mljekari što će, kažu, i njima i dobavljačima u ovoj nesvakidašnjoj i ne baš ugodnoj situaciji biti od velike pomoći, piše pozega-eu.

Dok neki naši sugovornici kao krivca zbog novonastale situacije i zatvaranja mljekare pronalaze u direktoru Kovaču navodeći da je s njim bilo teško ostvariti dobru komunikaciju on ističe da je radio na najbolji mogući način, pokušavajući rješavati sve probleme koji su se pojavljivali kroz različite kontakte upozoravajući na tešku situaciju u mljekarstvu.

Viša sila, koje je riječi upotrijebio direktor Kovač u svom obraćanju poslovnim partnerima kao i nerazumijevanje financijskih ustanova ili neki treći razlog slaba su utjeha za gotovo 30-ak radnika mljekare koji će tijekom kolovoza na Zavod za zapošljavanje.

Je li vlasnicima ponestalo znanja, snage i volje ili jednostavno nisu znali do kraja otvoriti odškrinuta im vrata ministarstava i je li se ipak moglo napraviti više jer kvaliteta proizvoda je neupitna?!

Upitna egzistencija 30 radnika i nemalog broja kooperanata 

Teško je nakon velikih najava od prije dvije godine (za koje se ruku na srce trebalo imati i temelje, a ne samo želje) prihvatiti opravdanje kako dalje ne ide. Jer u pitanju je egzistencija obitelji gotovo 30 radnika i nemali broj kooperanta koji su bili naslonjeni na Mljekaru BiZ. Pitanje je hoće li ti manji proizvođači mlijeka moći ispuniti kriterije i postati kooperanti Vindije, Dukata ili Meglea.

Podsjetimo, Mljekaru BiZ osnovala je 1994. godine obitelji Bošnjak iz Buka. Odlično je radila u svojim najuspješnijim godinama prerađivala je do 15 tisuća litara mlijeka. Vršila je opskrbu mliječnim proizvodima više trgovačkih lanaca, manjih trgovačkih kuća, ali kriza koju je doživjela mljekarska proizvodnja zbog uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda učinila je svoje. Sve je to bio uzrok smanjenja tržišta i količina prerađenog mlijeka koje je u jednom trenutku došla na 3.500 litara dnevno iz kojeg je mljekara ulazila u određene poteškoće. Bila je u poteškoćama i izlazila iz njih, a nadu je ulijevao ulazak novih vlasnika u tu priču od kojih se očekivalo da će nešto više uspjeti napraviti i sačuvati tu proizvodnju. Nisu uspjeli, upravo ti novi Mljekaru BiZ šalju u ropotarnicu povijesti što je veliki gubitak za ovaj kraj ali i šire, Požeštinu, Slavoniju, Hrvatsku….

Mljekara je proizvodila, osim svježeg i trajnog mlijeka više od 20 fermentiranih proizvoda, od vrhnja, jogurta, svježih, polutrajnih i mekih sireva, maslaca, mliječnih namaza te nekoliko vrsta tvrdih sireva. Toga više neće biti, samo još nekoliko dana i onoliko koliko tih proizvoda ima na zalihi u skladištima.

Autor: Dražen Krstanović/pozega-eu


Izvori

Požega-EU


Tagovi

Mljekara BiZ Miroslav Kovač Prerada mlijeka Propast mljekare

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije