Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dalmatinski pršut
  • 19.07.2020. 13:30
  • Splitsko-dalmatinska, Vrgorac

Prošle se godine u Hrvatskoj tražilo oko milijun komada pršuta, a proizvedeno je oko 400.000

Proizvodnja Dalmatinskog pršuta u proteklih je pet godina narasla za oko 40 posto što govori i o porastu svijesti potrošača o kvaliteti i vrijednosti tog proizvoda.

Foto: Udruga proizvođača Dalmatinskog pršuta
  • 456
  • 90
  • 0

Predstavnici Udruge proizvođača Dalmatinskog pršuta posjetili su novootvoreni proizvodni pogon Grupe Pivac u Gospodarskoj zoni Ravča, najmoderniji u ovom dijelu Europe. Tijekom obilaska domaćini su im prezentirali proizvodne procese koji spajaju izvorne dalmatinske recepture i vrhunska tehnološka rješenja, stoji u njihovu priopćenju. 

Ključni elementi proizvodnje ostali nepromijenjeni

"Naš novi pogon odražava poslovnu ideju i misiju Grupe Pivac, a to je proizvodnja tradicionalnih dalmatinskih proizvoda vrhunske kvalitete po najvišim standardima. Zbog toga smo izuzetno ponosni na to što smo u njemu očuvali tradicijske uvjete proizvodnje, najvažniju karakteristiku Dalmatinskog pršuta koji je zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije.

Prošlo je 5 godina od prvog zaštićenog hrvatskog proizvoda, danas ih imamo 25

Ključni elementi proizvodnje – soljenje krupnom morskom soli iz domaćih solana, sušenje na dalmatinskoj buri, dimljenje bijelim drvom te dugotrajno zrenje u autentičnim uvjetima – ostali su nepromijenjeni i oni nam jamče zadržavanje maksimalnih svojstava okusa i mirisa našeg Dalmatinskog pršuta", izjavio je Darko Markotić, direktor proizvodnje Mesne industrije Braća Pivac. Podsjetio je i na to da ukupan kapacitet nove pršutane, u koju je dosad investirano više od 120 milijuna kuna, iznosi 4.500 tona godišnje, odnosno preko 300.000 komada pršuta te 2.500 tona pancete, pečenice i buđole.

Covid-19 pomrsio planove

"Udruga proizvođača Dalmatinskog pršuta okuplja petnaestak proizvođača i već četrnaest godina aktivno radi na promociji ovog proizvoda. Kad smo 2006. godine osnovani, okupljali smo dvadesetak članova koji su proizvodili oko 100.000 komada pršuta godišnje, a tržište je bilo preplavljeno onima iz uvoza jer su potrebe bile puno veće od kapaciteta domaće proizvodnje. 

Ukupan kapacitet nove pršutane iznosi 4.500 tona godišnje

Prošle su godine potrebe našeg tržišta iznosile oko milijun komada, a proizvedeno je oko 400.000", izjavio je Ivica Babić, predsjednik Udruge proizvođača Dalmatinskog pršuta dodajući kako se otvorenjem novog pogona Grupe Pivac znatno povećavaju kapaciteti proizvodnje Dalmatinskog pršuta, koji u ukupnoj proizvodnji pršuta u Hrvatskoj čini preko 90 posto. "Nažalost, pandemija Covida-19 izazvala je trenutno smanjenje turističke ponude, a time i pad potražnje za pršutom, no mi smo u udruzi svjesni svih izazova koji su trenutno pred našim članovima te ćemo ih nastojati otkloniti ili makar ublažiti", dodao je Babić. 

Ne sadrži aditive, konzervanske ni bojila

Proizvodnja Dalmatinskog pršuta u proteklih je pet godina narasla za oko 40 posto što govori i o porastu svijesti potrošača o kvaliteti i vrijednosti tog proizvoda. Kod proizvodnje Dalmatinskog pršuta specifikacijom je strogo propisana svaka pojedina faza proizvodnje kroz nekoliko parametara pa je tako, primjerice, strogo određeno i da se prilikom dimljenja mogu koristiti samo grabovina, bukva ili hrastovina i nijedna druga vrsta drveta.

Dalmatinski pršut jedan je od rijetkih proizvoda koji ne sadrži aditive, konzervanse ni bojila, a za visoku kakvoću najvažnija je i visokokvalitetna sirovina.

Dalmatinska panceta i pečenica

Nakon obilaska pogona i skupštine, Udruga proizvođača Dalmatinskog pršuta održala je i sastanak s predstavnicima poduzeća Biotechnicon d.o.o., ovlaštenog kontrolnog tijela, na kojem su predstavljeni planovi kontrole za Dalmatinsku pancetu i pečenicu koje je usvojilo Ministarstvo poljoprivrede. 

I za Dalmatinsku pečenicu i pancetu se očekuje zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla

Na sastanku su dogovoreni i usuglašeni procesi certificiranja tih proizvoda, koji od prošle godine nose zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla na nacionalnoj razini. Očekuje se da će krajem ove ili početkom sljedeće godine Dalmatinska panceta i pečenica dobiti zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla i na razini Europske unije.


Tagovi

Dalmatinski pršut Dalmatinska pečenica Dalmatinska panceta Pivac Pršutana Udruga proizvođača


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.