Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjera 4
  • 04.02.2016. 10:30

Prva sredstva Mjere 4 tvrtki Hrvoja Filipovića

Prve isplate iz Mjere 4 otišle su u Bjelovarsko-bilogorsku županiju i to OPG-u Cerhak Liduške i tvrtki Zdenka d.o.o.

Foto: R.Babakin/bigstock.com
  • 1.386
  • 115
  • 0

Prve dvije isplate za projekte iz Mjere 4 Ulaganja u fizičku imovinu, otišle su u Bjelovarsko-bilogorsku županiju.

OPG Cerhak uzgaja svinje, krave i ovce

Prvo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo kojem je isplaćen novac u sklopu operacije 4.1.2. Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš je ono Cerhak Liduške iz Gornjih Sređana u općini Dežanovac. OPG je dobio 73.075,50 kuna za kupnju prikolice za razbacivanje gnojiva, s ciljem smanjenja štetnog utjecaja na okoliš. Gospodarstvo se bavi stočarstvom i ratarstvom te imaju manje farme svinja, krava i ovaca. Obrađuju 43 jutra zemlje od čega 27 jutara vlastite, a ostatak zakupljene. Poljoprivredom se bavi cijela obitelj odnosno majka, otac i sin.

Zdenka d.o.o. iz Velikih Zdenaca novac će iskoristiti za modernizaciju pogona

Što se tiče tvrtki, prvi novac iz operacije 4.2.1. Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima isplaćen je tvrtki Zdenka-mliječni proizvodi d.o.o. iz Velikih Zdenaca nedaleko od Grubišnoga Polja.

Prve isplate projekata iz Mjere 4!

Spomenuta tvrtka dobila je novac za nabavu opreme za preradu, punjene, vaganje, konfekcioniranje i označavanje mliječnih proizvoda te opreme za klimatizaciju prostorija u objektima i pomoćnim građevinama za preradu mlijeka. Isplaćena joj je prva rata u iznosu od 1.369.301,17 kuna. Osnivači Zdenke - mliječnih proizvoda d.o.o. su tvrtke Granolio d.d. iz Zagreba, predsjednik Uprave koje je Hrvoje Filipović i Cautio d.o.o. iz Našica, osnivača Nedjeljka Mihalja, Mladena Mihalja i Stipe Mihalja.

Povijest, sistemi i politika mijenjali su vlasnike tvrtke iz Velikih Zdenaca

Povijest tvrtke vodi nas u 1897. godinu, kada su u Velikim Zdencima, tadašnji vlasnici otvorili pogon za proizvodnju mliječnih proizvoda i dali mu ime po svojoj tada 16-godišnjoj kćerki Zdenki, čija je fotografija postala zaštitnim znakom tvornice. Bogati pašnjaci u okolici Velikih Zdenaca predstavljali su, kao i danas, idealne uvjete za proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda.

Tvrtka je nacionalizirana 1945. godine, nakon Drugog svjetskog rata, kao i sve privatne tvornice u Hrvatskoj i vlasnik joj je postala tadašnja država. Nakon pedesetih godina prošloga stoljeća, došlo je do snažnog rasta i razvoja tvrtke. Zbog povećanih količina proizvedenog i kupljenog mlijeka od kooperanata, došlo je do proširenja proizvodnih kapaciteta, ali i pronalaska novih tržišta. Nakon nekoliko manjih zahvata, 1961. godine započela je rekonstrukcija tehnološke linije za proizvodnju topljenih sireva, dok je intenzivan razvoj počeo sedamdesetih godina, paralelno s izgradnjom novih zgrada za proizvodnju topljenih sireva i sirutke.

Danas je u privatnim rukama, a proizvode izvozi u brojne europske zemlje te SAD

Država je bila vlasnikom Zdenke sve do 2008. godine. Danas, 119 godina od osnutka, Zdenka d.o.o. je privatna tvrtka, specijalizirana za proizvodnju mliječnih proizvoda. Vodeća je na hrvatskom tržištu mliječnih proizvoda i sinonim za termički obrađeni sir, koji nose oznaku hrvatske kvalitete proizvoda.

"Mlijeko dobivamo od naših seljaka, sa stočarskih farmi koje se nalaze na području 50 km od tvornice. Naše proizvode prodajemo na teritoriju Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Kosova, Crne Gore, zemalja Europske unije, ali i Sjedinjenih Američkih Država", ističu u Zdenki.

Također, Zdenka d.o.o. ima certifikate KOSHER, HALAL, HACCP, ISO 22000 i IFS standard, koji su dodatna potvrda kvalitete njezinih proizvoda.

Foto: R.Babakin/bigstock.com


Tagovi

OPG Cerhak Liduška Gornji Sređani Zdenka d.o.o. Veliki Zdenci Granolio d.o.o. Cautio d.o.o. Mjera 4


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.