Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brendiranje
  • 20.02.2020. 13:30

PZ Agrojapra: Brendiranjem do veće prepoznatljivosti zadružnih proizvoda

Za bolji plasman proizvoda, ključno je odabrati efikasne marketinške aktivnosti i kreirati dobru strategiju nastupa na tržištu.

Foto: Petar Ninić
  • 1.139
  • 798
  • 0

U istinskom Podgrmeču, nedaleko od Novog Grada, smješteno je selo Donji Agići. Savršeno uklopljeno u pitomu dolinu rijeke Japre i suncem okupane brežuljke, pomenuto selo već dvadeset godina u sebi krije jednu od najznačajnijih agrobiznis inicijativa u Krajini - poljoprivrednu zadrugu "Agrojapra". 

Ova zadruga je u posljednjih godinu dana sprovela veoma intenzivne aktivnosti na polju unaprijeđenja vlastitog marketinga i brendiranja zadružnih proizvoda. Bitno je naglasiti kako su oni okosnica poslovnih aktivnosti "Agrojapre", kao i osnova za rad trideset uposlenika Zadruge i mnogih kooperanata, zbog čega je odluka o investiranju u marketing imala strateški značaj.

Sa 3,5 miliona KM podržane zadruge - ulagat će se i više

U periodu 2005 - 2007. godine, "Agrojapra" je sprovela je niz investicionih projekata, koji su imali za cilj uspostavljanje nekoliko linija proizvodnje finalnih zadružnih proizvoda. "Prvi tehnološki proces koji smo uspostavili unutar naših kapaciteta odnosio se na proizvodnju suve šljive. Ubrzo smo započeli i sa proizvodnjom i pakovanjem brašna, na prvom mjestu pšeničnog, raženog, kukuruznog i heljdinog, samljevenog ispod kamena u zadružnoj vodenici na rijeci Japri. Na kraju smo, kao naš najznačajniji proizvod na tržište plasirali i hladno cijeđena ulja od bundevinih i suncokretovih sjemenki", ističe Nada Nešković Railić, direktorica Zadruge.

Samo lokalno proizvedene sirovine

Od početka proizvodnje pa do danas, "Agrojapra" je uvijek koristila lokalno proizvedene sirovine. Svježa šljiva, jabuka, pšenica i druge vrste žitarica, bundevine i suncokretove sjemenke porijeklom su u najvećem dijelu sa šireg područja Podgrmeča, sa fokusom na opštinu Novi Grad. Važno je istaći kako se pšenica u cjelokupnoj količini već godinama otkupljuje od zadrugara Mile Vejnovića, proizvođača iz sela Mala Krupska Rujiška.

Domaća integralna brašna

"S obzirom da smo u kratkom roku uspostavili nekoliko različitih linija proizvodnje, te formirali stabilnu bazu lokalnih proizvođača sirovina, naredni korak je bio plasman proizvoda na tržište. Iako su bili izuzetno kvalitetni i višestruko nagrađivani, isti su u prvoj fazi plasmana bili upakovani u neadekvatnu ambalažu, bez ozbiljnijih aktivnosti na polju promocije i tržišnog pozicioniranja. Svijesni neophodnosti dobrih marketinških aktivnosti, donijeli smo odluku da formiramo zadružni brend i istom obezbijedimo sve uslove da ostvari svoj puni tržišni potencijal. Tako je nastao brend Izvor", navodi Nešković Railić.

Stručnost i kvalitet oblikovali proizvode

"Izvor" obuhvata preko deset različitih finalnih proizvoda, među kojima dominiraju hladno cijeđena ulja od suncokretovih i bundevinih sjemenki, domaća integralna brašna od pšenice, raži, heljde i kukuruza, podgrmečka suva šljiva, čips od jabuke, te domaće bundevine sjemenke. Nastao je zajedničkim radom menadžmenta Zadruge i relevantnih stručnjaka iz oblasti marketinga, te je jednim dijelom podržan od strane Svjetske banke. Kreirani su svi elementi brenda, pri čemu je sam vizuelni identitet i njegova priča, u direktnoj korelaciji sa tradicionalnom poljoprivredom Podgrmeča.

Prema riječima Nešković Railić, sada nakon što imaju sopstveni brend, pod okriljem kojeg potrošačima na tržištu isporučuju proizvode poznatog i provjerenog kvaliteta, nastojaće u najvećoj mjeri iskoristiti raspoložive proizvodno - prerađivačke kapacitete unutar Zadruge. Nizom namjenski osmišljenih marketinških aktivnosti, na prvom mjestu efikasnom distribucijom i adekvatnom promocijom, pokušaće se obezbijediti što veća zastupljenost brenda u svim dijelovima Bosne i Hercegovine. Na taj način će se na prvom mjestu opravdati zadatak i ciljevi Zadruge, koji se odnose na unapređenje kvaliteta života na širem području Podgrmeča, kao i unapređenje cjelokupnog zadružnog sektora u BiH.

Dobar marketing je ključan

Jedna od brojnih definicija brenda kaže kako je on ništa više do skup emocija, očekivanja, vrijednosti, uspomena i veza, koje zajedno utiču na odluku potrošača koji proizvod ili uslugu će odabrati u obilju istih ili sličnih na tržištu. Iako je savremena poljoprivredna proizvodnja danas nezamisliva bez efikasnih marketinških alata, namjenski skrojenih za agrarni sektor, veliki broj agrobiznis inicijativa još uvijek ne poklanja dovoljno pažnje marketingu u svojim aktivnostima.

Za to vrijeme, potrošači prema prethodno pomenutoj definiciji biraju tuđe, često uvozne proizvode. Na svu sreću, poljoprivredna zadruga "Agrojapra", kao jedna od najznačajnijih bosanskohercegovačkih, na vrijeme je shvatila ulogu i značaj efiksnog marketinga u vlastitim aktivnostima, što će sigurno imati veoma pozitivne efekte na poslovanje u budućnosti.


Tagovi

Agrobiznis incijativa Agrojapra Brendiranje Nada Nešković Railić Mile Vejnović Elementi brenda Provjeren kvalitet Efikasan marketing Odluka potrošača


Autor

Petar Ninić

Više [+]

Stručnjak iz oblasti agrobiznisa i profesionalni poljoprivrednik.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]