Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kiseli kupus
  • 09.12.2018. 09:00

Rasol: Za što se sve može koristiti

Danas u trgovačkim centrima i na tržnicama možete kupiti već ukiseljene glavice kupusa, ali to nije to, jer nema rasola. Zato bi bilo dobro da sami kiselite kupus, jer ćete tada imati i ovu ljekovitu tekućinu.

Foto: Bigstock / rainbow33
  • 5.491
  • 163
  • 0

Čarobna tekućina od kiselog kupusa protiv mamurluka - njegovo veličanstvo rasol. Vjerojatno je svima poznato da je to sok od kiselog kupusa, koji se nalazi u bačvi u koje je kupus stavljen radi ukiseljavanja. Osim što se koristi u liječenju poslije proslava, njegova djelovanja su vrlo ljekovita. Rasol se može piti, kao i upotrijebiti u pripremi raznih juha i variva.

Ova, kako je mnogi zovu, ljekovita tekućina u sebi sadrži velike količine vitamina B, C, E, K i minerala poput fosfora, kalcija, kalija, sumpora, bakra, željeza, magnezija i cinka. Prepun je dobrih bakterija koje pomažu probavnom sustavu.

Osobama koje imaju problem s probavom, preporučuje se da piju ovaj čarobni napitak, jer je odličan i za jačanje crijevne flore.  Rasol je dobar za osobe koje pate od visokog krvnog tlaka, ali i oni koji imaju arteriosklerozu. Mnogi ga koriste u liječenju reume, astme, čira na želucu i gihta.

Njegovo djelovanje jača i imuni sustav, pa bi ga trebalo piti tijekom zimskih mjeseci. Za vrijeme blagdana hidratizira organizam i nadoknađuje ga izgubljenim elektrolitima.

Ukiselite kupus da biste imali rasol

Danas u trgovačkim centrima i na tržnicama možete kupiti već ukiseljene glavice kupusa, ali to nije to, jer nema rasola. Zato bi bilo dobro da sami kiselite kupus, jer ćete tada imati i ovu ljekovitu tekućinu.

Kiselite li kupus, važno je odabrati glavice kupusa koje nisu trule, i mekane. Bitno je da kupus bude tvrd, sa što manje crnih i smeđih točkica i dijelova. Trebalo bi odstraniti korijen glavice prije nego ga stavite da se kiseli. Mnoge kućanice s glavicama stavljaju i rendani kupus koji je odličan za salatu, ali i kućanice početnice koje od njega mogu praviti otvorenu sarmu i druga jela od ove zdrave namirnice. 

Kupus
Kiseljenje kupusa (Pinterest/Dragana Savicic)

Primjera radi, na 25 kilograma kupusa, potrebno vam je oko pola kilograma soli, 10 do 15 listova lovora i dvije žličice bibera u zrnu. U bačvu poslažite red rendanog kupusa, pa red soli sa začinima. Zatim stavite glavice, pa opet rendani, i tako u krug. Sve to dobro sabijajte, da bi kupus pustio sok. Glavice kupusa ne nabijajte previše, kako ne biste oštetili listove.

Kupus prekrijete krpom, na koju se kasnije stavi drveni poklopac i kamen dovoljno težak da čvrsto pritisne kupus. Bačva se prekrije stolnjakom i ostavi tri do pet dana.

Nakon toga kamen se izvadi, a ako je potrebno dolijeva se slana voda. Stavlja se nova krpa i čist poklopac i kamen. Svakih tjedan dana postupak se ponavlja, a siva korica od plijesni, ako je ima, ukloni se sa kupusa. 


Tagovi

Rasol Kiseli kupus Kako ukiseliti kupus


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera s bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.