Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena govedine
  • 15.06.2022. 15:00

Raste globalna ponuda govedine, padaju cijene?

Iako padaju, otkupne cijene su i dalje visoke. Što očekuje ovo tržište?

Foto: Depositphoto/mc.atolye
  • 2.232
  • 228
  • 0

Tržište govedine proživljava promjene, a trenutna procjena je da će naredni period donijeti povećanje globalne ponude, ali i smanjenje otkupnih cijena, navodi Farmer.

Osvrnuli su se na analizu iz Credit Agricolea gdje ukazuju da će ovi faktori stabilizirati cijene, čemu će doprinijeti pad potražnje za ovom vrstom mesa. Ipak očekuju da će otkupne vrijednosti goveda ostati visoke.

Poboljšava se rentabilnost proizvodnje

Razlog vrlo visokih otkupnih cijena za goveda je manja globalna ponuda mesa, uz istovremeno slabiju potražnju. Tu su, naravno, veći troškovi uzgoja, posebno za stočnu hranu.

Vremenom se poboljšava rentabilnost proizvodnje. Navode kako je uočljiv rast broja grla, ali i povoljniji odnos cijena goveda i stočne hrane. U Poljskoj je on u travnju bio 4,91 u odnosu na 4,04 godinu ranije, što je signal za snažno poboljšanje profitabilnosti proizvodnje na godišnjem nivou.

Uzimajući u obzir situaciju na tržištu EU i goveđeg mesa u toj zemlji, analitičari očekuju da će otkupna cijena goveda na kraju 2022. godine biti oko 2,47 eura/kg i 2,0g eura/kg na kraju 2023. godine.

I potražnja je slabija (Foto: M.C.Celić)

Oprezni potrošači 

Agrarheute navodi kako su potrošačke cijene govedine u travnju u Njemačkoj bile 20 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Visoka inflacija potrošače je učinila svjesnijim cijena pri kupovini.

Pale cijene ulja i mliječnih proizvoda - za koje su proizvode rasle?

Stoga su za bikove pale za 25 posto, odnosno nešto manje od 1,50 eura s maksimuma u travnju. Za krave za klanje pale su za 15, a junice za 14 posto. Tamošnje cijena za mlade bikove simentalske pasmine iznosi 4,50 €/kg što je manje za 1,5 € u odnosu na travanj kada je iznosila 6€. Kada je u pitanju holstein pasmina, cijena je 4,45 €/kg. 

Komentiraju kako se tržište stabilizira jer je ponuda još uvijek mala, ali upozoravaju da je potražnja u posljednje vrijeme još manja. 


Tagovi

Govedina Cijena govedine Ponuda goveda Otkupna cijena Tržište mesa


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?