Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čvarci
  • 14.01.2021. 09:00

Raste potražnja, ali i cijena čvaraka - što je razlog?

Suvremeni uzgojni trendovi preferiraju tzv. mesnate svinje čija genetika jamči više mišićnog i manje masnog tkiva. Budući da se čvarci proizvode od čvrstog masnog tkiva, to ujedno znači manje dostupne sirovine

Foto: Martina Popić
  • 855
  • 600
  • 0

Čvarci su u posljednjih nekoliko godina postali pravi gastronomski hit, a tu popularnost prati i osjetan rast cijena. Kilogram ne tako davno stajao je oko 50 kuna, a danas se prodaju i po 300 kuna.

"Glavni razlog njihovoj relativno visokoj cijeni je činjenica da kvalitetan čvarak zahtijeva kvalitetnu sirovinu do koje nije lako doći. Suvremeni uzgojni trendovi preferiraju tzv. mesnate svinje čija genetika jamči više mišićnog i manje masnog tkiva. Budući da se proizvode od čvrstog masnog tkiva, to ujedno znači manje dostupne sirovine za njihovu proizvodnju", kaže potpredsjednik Grupacije klaoničke industrije i prerade crvenog mesa u HGK i predsjednik uprave karlovačkog PPK u sastavu Grupe Pivac Igor Miljak.

Dodaje kako je od jedne svinje, koja u trenutku klanja u prosjeku teži od 125 do 130 kg, moguće dobiti tek tri do četiri kilograma kvalitetne masnoće za topljenje, a od te ulazne sirovine, nakon topljenja dobijemo svega oko 10% prešanih čvaraka, odnosno oko 15% ukoliko se radi o neprešanim.

Visokokvalitetan proizvod

Također, kako pojašnjava Miljak, treba napomenuti da je cijeli proces baziran na tradicionalnoj tehnologiji, uz napomenu kako su i moderni trendovi zdrave prehrane također odigrali ulogu u popularizaciji ove namirnice. "Zbog značajnog udjela proteina od čak 31 grama u 100 g proizvoda, čvarci su visokokvalitetan proizvod za sve koji paze na nutrititivnu vrijednost hrane", naglašava.

Miljak procjenjuje da se godišnje, regularnim putem, proda između 400 i 450 tona ove namirnice, a zanimljivo je da uvoza praktički nema.

U PPK ih osim plasmana na domaćem tržištu izvoze i diljem Europe.

Baranjski čvarci su hrskavi, ali ne suhi. Sočni, ali ne masni - kako ih napraviti?

Treba napomenuti da se uz klasične čvarke, na policama sve češće mogu naći i inovativni proizvodi poput namaza i snackova izrađenih od njih, a također su, tvrdi Miljak naišli na odličan odaziv kupaca.


Tagovi

Čvarci Cijena Tradicionalna proizvodnja Visokokvalitetan proizvod Plasman Inovativni proizvodi Svinje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]