Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europska komisija
  • 02.04.2022. 13:30

Revizija sustava geografskih oznaka - više zaštite, jednostavnija registracija

Komisija je usvojila čitav niz mjera kako bi zaštitila proizvođače vina, alkoholnih pića i poljoprivrednih proizvoda od zloupotreba i imitacija

Foto: Maja Celing Celić
  • 767
  • 22
  • 0

Europska komisija usvojila je prijedlog za reviziju sustava geografskih oznaka (GI) za vino, alkoholna pića i poljoprivredne proizvode.

Nove mjere trebale bi povećati njihovo usvajanje širom Unije kako bi bile od koristi ruralnoj ekonomiji i postigle višu razinu zaštite, posebice na internetu, stoji u priopćenju EK. Cilj je održati visoku kvalitetu hrane i standarde te osigurati da se kulturno, gastronomsko i lokalno nasljeđe očuva i certificira kao autentično unutar EU i širom svijeta.

"Geografske oznake predstavljaju bogatstvo i raznolikost europskog kulinarskog nasljeđa. Predlažući jačanje i daljnje usklađivanje našeg pravnog okvira, želimo potaknuti proizvodnju tradicionalnih kvalitetnih proizvoda što će koristiti ruralnim ekonomijama širom Unije i doprinijeti očuvanju lokalne tradicije i prirodnih resursa", izjavio je povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski dodavši da će se tako dodatno zaštititi globalna reputacija poljoprivredno-prehrambenih proizvoda EU.

Predložene mjere

Promjene se odnose na skraćivanje i pojednostavljivanje procedura registracije za podnositelje zahtjeva iz EU i izvan EU.

Povećat će se zaštita GI na internetu, odnosno u pogledu prodaje putem internetskih platformi i zaštite od loše namjere registracije te upotrebe u sustavu naziva domena.

Kao direktan nastavak strategije Od polja do stola, proizvođačima će biti moguće valorizirati svoje postupke kako bi doprinijeli boljoj zaštiti prirodnih resursa i ruralnih ekonomija, osiguranju lokalnih biljnih sorti i pasmina životinja, očuvanju krajolika proizvodnog područja te poboljšanju dobrobiti životinja.

Podižu prodajnu vrijednost

Države članice će morati priznati ovlaštene grupe proizvođača s GI i one će upravljati njima, provoditi ih i razvijati, posebno tako što će imati pristup institucijama za borbu protiv krivotvorenja i carini u svim državama članicama.

Studija o geografskim oznakama iz 2020. je pokazala da je prodajna vrijednost proizvoda sa zaštićenim imenom u prosjeku dvostruko veća od sličnih proizvoda bez certifikata. Godišnja vrijednost prodaje iznosila je 74,76 milijardi eura, pri čemu je preko jedne petine ovog iznosa rezultat izvoza izvan Europske unije.


Tagovi

Geografske oznake Nazivi proizvoda Geografsko porijeklo Tradicionalni proizvodi Janusz Wojciechowski Europska komisija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.