Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Belje
  • 15.12.2022. 13:30
  • Osječko-baranjska, Beli Manastir

Reže se od sredine i od najvećih šnita - Belje lansiralo "poklon koji se pamti"

Sve proizvode radimo ručno u našem pogonu u Belom Manastiru i svi se dime na drvetu bukve, na tradicionalan način kako se to radi i u pušnicama na seoskim gospodarstvima, naglašavaju.

Foto: Belje
  • 1.826
  • 95
  • 0

Poklon koji se pamti - blagdansko pakiranje kulena, lansirala je tvrtka Belje na tržište. 

Riječ je o novom proizvodu iz linije Crna slavonska koja sada sadrži kulen, kobasicu, slaninu, kulenovu seku i novo pakiranje polovice kulena, specifično po tome jer se nakon otvaranja reže odmah od sredine i od najvećih šnita.

"Sve proizvode radimo ručno u našem pogonu u Belom Manastiru i svi se dime na drvetu bukve, na tradicionalan način kako se to radi i u pušnicama na seoskim gospodarstvima", naglašavaju za Agroklub dodajući i da za ove proizvode sami uzgajaju autohtonu pasminu svinja i to na prostoru pašnjaka Parka prirode Kopački rit, tako da imaju cjelokupnu sljedivost proizvodnje.

Kako pojašnjava voditeljica komunikacija, Ljiljana Vajda-Mlinaček, Belje je među prvim proizvođačima prepoznalo vrijednost ove pasmine i pokrenulo njen uzgoj na prostranim pašnjacima Kopačkog rita, zaštićenog poplavnog područja u južnom dijelu Baranje.

Ovakav uzgoj na otvorenom, koji ima za posljedicu i tamniju boju mesa zbog povećanog kretanja i veće prokrvljenosti mišića, idealan je za crnu slavonsku svinju i daje vrhunsku kvalitetu mesa od kojeg nastaje kulen ili kulin, najprestižniji i najcjenjeniji kobasičarski proizvod Slavonije i Baranje. 

Kulen, kulin, ali i kuljen: Tri naziva, isti nazivnik - hrvatska mesna perjanica

Slovi, navode, i za gastronomskog velikana ovog područja, a zaslužna je za to fajferica, prisutna ondje još od 19. stoljeća, čije se specifično meso trenutno nalazi u postupku zaštite izvornosti na razini Europske unije. 

Inače, beljski iskusni majstori kulenari, ručno ga pune u prirodni ovitak "katicu", dime, kako smo i naveli, na prirodnom dimu bukovog drveta i prate njegovo zrenje punih šest mjeseci.

Za dizajn ovog blagdanskog pakiranja zaslužan je Predrag Zagorac, dizajn direktor BIRO za dizajn.


Tagovi

Belje Crna slavonska Kulen Linija Crna slavonska Novi proizvod


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).