Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Meso iz laboratorija
  • 24.01.2020. 18:30

Riba na stolu bez ribarenja – može i to?

Startup Finless Foods, Mike Seldena iz Amerike, pokrenuo je proizvodnju ribljeg mesa bez uzgajanja ribe u vodi. Vizija tvrtke je stvoriti svijet gdje svi imaju pristup zdravim, ukusnim morskim plodovima, bez štetnih posljedica po okoliš ili opasnosti po zdravlje ljudi.

Foto: Depositphotos/kornkarinv@gmail.com
  • 844
  • 56
  • 0

Životinjski protein proizveden bez uzgoja životinja više nije znanstvena fantastika, ali potrošačima hrane još uvijek nije dostupan. Razlog je jednostavan - proces proizvodnje je preskup. Nekoliko tvrtki diljem svijeta radi na poboljšavanju procesa dobivanja "laboratorijskog mesa". Inačice goveđeg i pilećeg mesa već su razvijene. Ali kad je riječ o ribi, tvrtka Finless Foods predvodi.

Meso iz laboratorija na našim tanjurima već 2022.?

Sve je započelo vizijom Mike Seldena o očuvanju okoliša bez uskraćivanja hrane ljudima. Prvi koraci su poduzeti 2017. godine. U istoj godini Mike i njegov tim izrađuju prve primjerke ribljeg mesa u svom laboratoriju. Svjetski stručnjaci za hranu prepoznali su proizvod te ga javno poduprli. Od tog trenutka u tvrtku Fineless Foods se neprestano slijevaju investicije kako bi se proizvod što prije komercijalizirao za širu konzumaciju. U početcima fokus je na meso plave tune. Meso plave tune je jedno od najcjenjenijih. Upravo iz tog razloga diljem svijeta populacija plave tune se zabrinjavajuće smanjila. Iako danas postoje umjetna uzgajališta tune, onoj prirodnoj prijeti izumiranje zbog prevelike potražnje na tržištu.  

Trenutno stanje i rješenje

Mike sa svojim timom istraživao je štetne posljedice koje donosi prekomjerna konzumacija ribe. Pravila, propis i mjere provedbe državnih regulativa u ribarstvu nisu dovoljno učinkovite za održivo ribarenje. "S druge strane, sve bogatija populacija ljudi traži zdravu hranu bez obzira na cijenu. I tu se javlja niz problema vezanih uz ribarstvo", tvrdi Mike. Prekomjerno izlovljavane slobodne ribe, mnogim vrstama prijeti izumiranje, zagađenost mora i ribljeg mesa u uzgajalištima, nepriznavanje znanstvenih istraživanja, razvoj siromaštva, degradacija ekosistema, neadekvatno upravljanje vodama i sl.

Vlastitim radom tvrtka Finless Foods pokušava odgovoriti na sve navedene probleme u ribarstvu razvijajući novu liniju proizvoda. "Riblje meso uzgojeno u laboratoriju ne šteti ekosistemu, ne prijeti ribama u slobodnim vodama, proizvedeno meso nije opasno po zdravlje ljudi, dopušta razvoj novih profesija, smanjuje troškove proizvodnje, prerade i transporta, a u konačnici je isti proizvod", navodi Mike.       

Meso plave tune je iznimno cijenjeno na tržištu. Posebice, zbog omega 3 masnih kiselina. Udio korisnih tvari ali i štetnih ovisi o brojnim čimbenicima. Prema znanstvenim i stručnim mišljenjima u konzumiranju tune ne bi trebalo pretjerivati. Preporučuje se jedna porcija tjedno. Za razliku od klasičnog ribljeg mesa, meso plave ribe proizvedene u Finless Foods može se konzumirati i više puta tjedno, jer ne sadrži tvari opasne po ljudsko zdravlje.   

Kako se proizvodi?

"Metoda proizvodnje je mnogo jednostavnija od proizvodnje ribljeg mesa u vodi", sažima Mike. Proizvodnja ribljeg mesa u laboratoriju sastoji se od pet ključnih koraka:

  1. Pronaći izvor visokokvalitetnog materijala ribljih stanica, uzimanje uzorka (riba iz koje se uzimanju stanice ostaje na životu),
  2. Hraniti riblje stanice odgovarajućim nutrijentima u odgovarajućoj mikroklimi,
  3. Uzgajati i razmnožavati riblje stanice u posebnim certificiranim objektima,
  4. Izrada fileta (željenih oblika) iz razmnoženih stanica,
  5. Distribucija proizvoda do restorana, trgovina ili do krajnjeg konzumenta.

Planovi

Mike zajedno sa svojim timom radi na komercijalizaciji mesa plave ribe proizvedene iz ribljih stanica. Najveće prepreke su državna legislativa o hrani. Kako se hrana kao takva ne priznaje i ne smije stavljati na tržište Sjedinjenih Američkih Država, za sada, Mike cilja na tržište Kanade. "U Kanadi tržište je mnogo otvorenije za nove proizvode", zaključuje Mike.

Biste li htjeli probati ribu iz laboratorija?   


Tagovi

Plava tuna Inovacija Ekosistem Ribarstvo Meso Laboratorij Legislativa o hrani


Autor

Vladimir Miloš

Više [+]

Magistar ekonomije sa specijalizacijom u poljoprivredi. Studirao i radio u Kraljevini Nizozemskoj, radio na mnogim međunarodnim projektima, dobitnik dvije dekanske nagrade, svojevremeno urednik studentskog časopisa "Plug". Poruka: Riskiraj! - Ako pobijediš bit ćeš sretan, a ako ne pobijediš bit ćeš mudriji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]